Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Jak dětem neznechutit školní povinnosti

Jak dětem neznechutit školní povinnosti

K aždý rodič vkládá do svých dětí jisté ambice, někdy vkládá své nesplněné ambice. Někdy jsou ambice přehnané, někdy se míjí se zájmy dětí. Se začátkem školního roku si rodiče slibují, že více dohlédnou na školní výsledky dětí, zkrátka více je zapřáhnout. Chtějí, aby dítě získalo slušné vzdělání, popřípadě studovalo v zahraničí, aby na trhu práce měly děti šanci uspět. Ale podle psychologů se nic nemá přehánět. Mohlo by to totiž dítěti ublížit.

Děti jsou flexibilnější, než si myslíme. Zvládnou hodně věcí lépe než dospělí. Zdárně přežijí odloučení od rodičů, rozvody, výprasky, zanedbávání. Toto je daleko závažnější problém než přetěžování. Pro mladý mozek je lepší velká motivace než nedostatečná. Když jsou děti ponechány samy sobě, nedělají v podstatě nic. Úkol rodičů je naučit dítě, jak se má začlenit do společnosti. Dítě musí pochopit, že nemůže dělat jen to, co chce samo.

Děti zapřáhnout, ale také se nesmí nic přehánět. Přehnané ambice v individuálním výkonu mohou děti přivést do ordinace psychologa. Větší nebezpečí je v rodinách s jedináčkem, než u rodin s větším počtem dětí.

Rodiče by neměli podmiňovat svoji lásku k dětem školními výsledky. Rovněž očekávání stupňovali s věkem a ročníkem základní školy. Nejmenší děti mají zažívat bezpodmínečnou rodičovskou lásku, další očekávání by měla být přiměřená reálným možnostem dítěte. Rozhodně se nesmí zapomínat na ocenění a uznání dítěte. Ne všechny děti mají studijní předpoklady, a rodiče by se s tím měli smířit co nejdřív. A tyto děti to mají ve škole nejtěžší, nemohou se zavděčit rodičům ani učitelům. Rozhodně nefunguje srovnávání s ostatními vrstevníky. Jisté je, že dítě psychicky v pohodě a cítí rodičovskou podporu, nikoli jen dril a tresty, vydrží větší zátěž.

Nejhorší je, když rodiče podlehnou tlaku okolí a nenaplněných vlastních ambicí a neberou ohled na možnosti svého dítěte. Bojí se, že dítě neuspěje v konkurenci, když neposkytnou vše, co mohou.

Každý rodič chce pro dítě dobrou školu. Dobrou školu nemusí představovat elitní gymnázium. Zrovna většina gymnázií používají styl drilu a rychlé nasoukání vědomostí do hlavy. Paradoxně některé děti bez drilu nemusí být úspěšné. Rodiče pořád častěji dávají přednost školám, které berou ohled na individualitu dětí a vztahy.

Děti snadněji přimějete učení, místo hraní na pc, když jim půjdeme příkladem. Budeme se učit jazyk nebo se budeme o něco zajímat. Rozhodně je pozdě děti přitáhnout k učení v pubertě, to je pozdě, je dobré začít mnohem dřív, už na prvním stupni. A nemluvit před dětmi o učení jako o nutném zlu.

Děti, které se učí kvůli známkám, hledají nejlehčí cestu k danému cíli. Neznají radost z poznávání a vzdávají řešení problémů dříve než ty, co se snaží úkoly řešit. Slepá poslušnost vůči autoritám brání, aby si člověk dokázal vytvořit vlastní názor a prosadit se.

Eva Kozelská


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140801
rovna_prava_pro_vsec...
IMG_5429
P1100027
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.