Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Závislost na lécích

Závislost na lécích

Z ávislost na lécích je velice nebezpečná. Je totiž plíživá, neplánovaná, a proto zákeřná. Když trpíme bolestí, vezmeme si prášek, který nám uleví. Takto řeší hodně lidí i smutek a strach. V dnešní uspěchané době lidi nemají čas chodit hned k lékaři například s bolavou hlavou. Proto si raději, když je něco bolí, vezmou tabletku a můžou jít do práce. Zpočátku se to zdá jako dobré řešení.

Pokud se to stane jen občas, je to vpořádku. Analgetiky ale nic neléčíme, jen tlumíme bolest. Je potřeba zjistit příčinu bolesti a tu řešit s lékařem. Lečbu bolesti a psychických problémů rovněž svěřit odborníkům, protože i při běžně dostupných lécích si můžeme vypěstovat závislost. Je nutné dodržovat předepsané dávky a nezvyšovat si je sami.

Závislost vzniká v případě, že postižený léky konzumuje v nadměrném množství a často zbytečně. Trpí nespavostí a užívá nadměrné množství vitamínů a doplňků stravy.

Příznaky závislosti
  • Nespavost nebo naopak ospalost.
  • Nepozornost.
  • Apatie nebo agresivita.
  • Nezájem o rodinu, přátele, práci a uzavíráni se do sebe.
  • Zhoršený psychomotorický výkon.
  • Špatná nebo žádná hygiena.
  • Častá výměna lékařů a nespokojenost s nimi.
  • Výpadky paměti.
Pokud u člověka vznikne léková závislost, je nucený si udržovat v těle potřebnou hladinu léku, aby mohl fungovat a později dávku zvýšovat. Jinak se dostaví abstinenční příznaky. Ty mohou být jak psychické, tak fyzické. Mezi nejvážnější abstinenční příznak patří epileptický záchvat.

Člověk závislý na lécích vynakládá velké úsilí, aby sehnal předpis na svůj lék. Střídá lékaře, vymýšlí si různé nemoci.

Proto pozor na nejběžnější léky, které mohou způsobit závislost.
  • Analgetika, ta snižují bolest (alnagon, codein, korilan, morphin a tramal).
  • Hypnotika, jsou léky na spaní (hypnogen, stilnox, rohypnol, zopiclon).
  • Anxiolitika, zlepšují náladu (diazepam, oxazepam, neurol, xanax, meprobamat, lexaurin, rivotril).

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajsky-odborn08
IMG_5429
rovna_prava_pro_vsec...
luhacovice-19
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.