Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Léčivé houby v boji proti rakovině - Housenice čínská (cordyceps)

Léčivé houby v boji proti rakovině - Housenice čínská (cordyceps)

V článcích o houbách jste se mohli dočíst, jaké houby používali tisíce let v Asii v tradiční čínské medicíně. I Housenice čínská se používá již přes 2000 let. Je to vzácný druh parazitující houby, pochází z Nepálu, z 3500 metrových výšek horských masivů, čínských provincií a Tibetu. Díky zvláštní symbio-parazitické formě se nahlíží na Housenici jako houbu i hmyz zároveň.

Jednotlivé druhy tohoto rodu jsou výjimečné tím, že napadají larvy molů rodu Lepidoptera. V letním období spóry z houby se usazují na housence motýla a začínají zde žít jako parazit. Podhoubí proroste do larvy a stravuje je. Nakažená larva před uhynutím zalézá do půdy a po smrti získává mumifikovaný vzhled, vnitřek vyplňuje podhoubí, které v něm může přečkat i delší dobu. Ve vhodných podmínkách houba vytváří plodnice, štíhlé kyjovité útvary, vysoké 5-20 cm. V zimním období žije v zemi jako houba ve formě kokonu. Housenka, na které cordyceps žije, má extrémně vysokou schopnost přežití díky požírání vysokohorských rostlin. Sběr plodnic je prováděn výhradně ručně a pod přísnou hygienickou kontrolou. Nestačí však pokrýt domácí spotřebu, tudíž zakoupené výrobky z Housenice nejsou originály. Produkt na trhu Cordyceps je kultivovaný z kmene ve specializované laboratoři.

Komlex látek, především glukanů a nukleotidů, Housenice čínské slouží k podpůrné léčbě nádorových onemocnění, kdy aktivuje leukocyty a odbourává následky chemoterapie a radioterapie, jako stimulátor imunity při autoimunitních poruchách, alergických onemocněních, ekzémech a astma. Jako přírodní antibiotikum při respiračních a chřipkových onemocněních, infekcích zlatých stafylokoků aj. Snižuje stres a zvyšuje fyzickou a psychickou odolnost. Výsledky výzkumů ukázaly významný vliv na impotenci, takže je houba účinným afrodisiakem a slouží i ke zvětšení výkonnosti vrcholových sportovců, kteří ji v Číně také využívají. Zlepšuje také činnost srdce, snižuje tlak, rozpouští tromby, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Detoxikuje organismus od škodlivých metabolitů, podporuje ledviny a regeneruje játra, např. u cirhóz.

Tuto houbu, která je ve své domovině klenotem, směli používat pouze na císařském dvoře. Pro nás je tato houba dostupná pouze jako produkt laboratorní výroby, pokud si ji z horských výšin nepřivezeme.

Jana Bičaniková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

septik1
10_prijezd_2509-1720
IMG_0204
P5303054
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.