Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Jód nezbytný pro náš život

Jód nezbytný pro náš život

J ód patří mezi prvky, který je nezbytný pro vývoj lidského organismu. Je součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou. Tato žláza se skládá ze dvou laloků a je uložený na přední straně krku. Skupina hormonů štítné žlázy ovlivňuje především vývoj pohybové soustavy. Uvolňuje–li hormonu příliš mnoho, stav se nazývá hypertyreóza, organismus funguje příliš rychle. Je-li hormonu málo, tak tento stav se nazývá hypotyreóza, organismus pracuje pomalu. Pro zachování normální činnosti štítné žlázy je ve stravě nezbytný jód.

Jód se obtížně stanovuje v krevním oběhu. Základní metodou, jak zjistit dostatek jódu, je koncentrace v moči. Jeho nedostatek je jedním z celosvětově nejběžnějším onemocněním zaviněným výživou a způsobuje stav zvaný endemická struma.

Výraz struma se užívá pro zvětšení štítné žlázy, které je pro tento stav charakteristický. V rozvinutých zemích bývá příčinou strumy nejčastěji autoimunitní onemocnění, které vede ke snížení činnosti štítné žlázy.

Snížená činnost štítné žlázy - Hypotyreóza

Je to snížení činnosti štítné žlázy, způsobuje zpomalení tělesného metabolismu. Příznaky jsou únava, přibývání na váze, zapomnětlivost, suchá kůže a vlasy. Nedostatek činnosti štítné žlázy u žen je příčinou zvýšené hladiny cholesterolu. Léčí se tak, že se podává hormon štítné žlázy a léčba je po celý život.

Zvýšená činnost štítné žlázy - Hypertyreóza

Vzniká produkcí nadměrného množství dvou hlavních hormonů štítné žlázy. Příznaky jsou únava, zrychlený tep, úbytek na váze, zvýšená chuť k jídlu, podrážděnost, pocení, vypouklé oči, řídnutí kostí apod. Léčba se provádí aplikací léků.

Jaké jsou příčiny onemocnění?

Autoimunitativní – stav, kdy imunitní systém organismu napadá buňky vlastního organismu.
Genetické faktory, hormonální poruchy
Nedostatek jódu – vyskytují se u lidí, kteří tělu nedodávají dostatek jódu přirozenou cestou v potravě.

Mohou být i záněty štítné žlázy.
Dělí se na:
Akutní - projevuje se zarudnutím v místě žlázy, je bolestivá a léčí se antibiotiky.
Subakutní virového původu
Chronické probíhají bezbolestně, člověk může někdy pociťovat škrcení v místě výskytu žlázy. Je to autoimunitní onemocnění.

Pokud má člověk dostatek jódu v organismu je vitální, aktivní a myslící.
Nejlepšími zdroji jodidů, které by neměly chybět v našem jídelníčku, jsou právě ryby, mořské řasy a chaluhy. Jód se také nachází, i když v malém množství, v ovoci, v zelenině a obilninách. Také je obsažen v kuchyňské soli.

Jana Macková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

edf-tour-2010-bielsk...
socialni-podnik01
rovna_prava_pro_vsec...
priprava2011-05
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.