Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Celulitida

Celulitida

C elulitida je následek nahromadění a zvětšení tukové tkáně, která je vytlačována proti povrchu kůže. Projevuje se nehezkými dolíčky a zvrásněním na stehnech, bocích, rukou, zadečku a podbřišku. Je to estetický problém mnoha žen. Protože kůže postižená celulitidou vypadá jako pomeranč, je často označována celulitida jako pomerančová kůže. Celulitidou trpí převážně ženy.

Stupně celulitidy:

1. stupeň- je vidět jen při zmáčknutí kůže prsty. Celulitidy se můžeme zbavit po pravidelné péči.
2. stupeň- nerovnosti vidíme jen při sezení na tvrdém povrchu. Dá se zmírnit a často ještě i úplně odstranit.
3. stupeň-hrbolky jsou vidět pořád. Celulitidy se již nelze zbavit úplně, ale lze ji aspoň zmírnit.
4. stupeň-je nezvratný a neléčitelný.

Proč a kdy vzniká celulitida?
  1. Nebezpečí vzniku celulitidy je především v období puberty, těhotenství, menopauze nebo během používání hormonální antikoncepce. Je to protože, pohlavní hormony způsobují změnu podkožního vaziva, vznikají kapsičky a do nich se ukládají tukové buňky, které se plní toxickými látkami a způsobují hrbolatou kůži.
  2. Celulitidu způsobuje rovněž ochablá vazivová tkáň. Tu způsobuje nedostatek pohybu, nevyvážená strava a nedostatečný pitný režim.
  3. Špatná činnost jater, protože se zhoršuje metabolismus tuků.
  4. Dalším rizikem pro vznik celulitidy je stres, obezita, káva, alkohol, kouření a někdy i dědičnost.
Jak s celulitidou bojovat?
  1. Velmi důležitá je vyvážená strava. Jíst dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny. Alkohol, kávu, kouření, sladká a tučná jídla omezit nebo úplně vyloučit. Snížit spotřebu živočišných tuků, červeného masa a bílého pečiva.
  2. Dodržovat pitný režim, vypít 2–3 litry neslazených tekutin denně. Nejlépe neslazený čaj nebo neperlivé vody.
  3. Nutný je pravidelný pohyb. Ten zbavuje tělo přebytečných tuků, škodlivých látek a toxinu. Vhodné jsou zpevňovací cviky určené přímo pro místa, kde se celulitida vyskytuje.
  4. Vhodné je rovněž saunování. To podporuje prokrvení a vyplavování toxinu.
  5. Sprchování se střídavě studenou a teplou vodou. Nejlépe po dobu 30 minut. Při sprchování ženy používají například masážní žínky z lufy, hrubou rukavici, koupací houbičku -kytičku ze síťoviny nebo umělohmotný kartáč na vlasy.
  6. Používání různých speciálních krému a tělových mlék pro napnutí a vyhlazení pokožky. Je nutno tyto přípravky pořádně vmasírovat do pokožky.
  7. V kosmetických salónech se používá k odstranění celulitidy radiofrekvence, karboxyterapie, kavitace, různé liposukce a lymfatické masáže. Díky ním se obnovuje průchodnost lymfatického systému a z buněk kůže a podkoží se znovu odvádí odpadní škodlivé látky, které způsobují celulitidu.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2010-01
p1140716
p1140720
P5303072
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.