Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Proč konzumovat pomeranče?

Proč konzumovat pomeranče?

P omeranče jsou známé vitamínem C, jejich oblíbenost spočívá v chutnosti a šťavnatosti plodu. Mají pozitivní účinek na srdce a preventivně působí proti mrtvici, rakovině, cukrovce a dalším chronickým nemocem.

Z historie pomerančů víme, že se pěstovaly v Asii již před několika tisíci lety a postupně se staly jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Kryštof Kolumbus přivezl semena pomerančů na Karibské ostrovy koncem 15. století a španělští dobyvatelé v 16. století dovezli toto ovoce do Kalifornie. Tyto dva státy jsou známy největší produkcí pomerančů ve Spojených státech.

Z minulosti víme, jak limetky a vitamín C zachránily život námořníkům. Ukazuje na to, jak je důležitá pestrá strava. Námořníci totiž běžně umírali na kurděje při dlouhých plavbách. Většina z nich umřela přesto, že netrpěli nedostatkem jídla. Portugalský dobyvatel Vasco da Gama ztratil téměř polovinu ze sta mužů na první plavbě kolem mysu Dobré naděje v roce 1490 kvůli kurdějím. Britský námořní chirurg James Lind v polovině 17. století objevil, že denní příděl citrusů, jako jsou limetky, citrony, pomeranče, udržují námořníky v dobré kondici.

Vitamin C si neumíme v těle vyrobit, je rozpustný ve vodě a nehromadí se v organismu, proto je nutné pro jeho udržení ho neustále doplňovat v potravě. Při dnešním přebytku potravin je překvapivé zjištění, že spousta lidí trpí nedostatkem právě vitaminu C, který je velmi nepostradatelný pro naše zdraví. V dnešní době nám sice nehrozí kurděje, ale zato nás může ohrozit rakovina, hypertenze a srdeční choroby. Vitamin C v citrusech, v pomerančích, v citrónech, v limetkách spolu s ostatními živinami se podílejí na výrazném snížení chronických nemocí.

Jelikož se vitamin C rychle vylučuje z těla, je potřeba ho denně tělu dodávat. Pomeranče obsahují více vitaminu C než vyráběné džusy a šťávy. Měli byste dávat přednost čerstvému ovoci před džusy, protože flavonoidy v ovocné tkáni, dužině, šťávě a kůře působí antioxidačně a brání buněčným mutacím, což je první krok v rozvoji rakoviny a jiných chronických nemocí. Absorbují ultrafialové záření, chrání DNA a působí proti karcinogenům. Za zmínku stojí i citrus, kde toto ovoce posiluje krevní vlásečnice, nejen působí protizánětlivě, antialergicky, ale i antimikrobiálně.

Flavonoidy v tomto ovoci snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Spousta studií potvrdila tento příznivý efekt pomerančů a citrusů na naše zdraví. Pod pomerančovou kůrou v bílé části se nachází vláknina pektin, jež účinně snižuje cholesterol. Vláknina v pomerančích je dalším faktorem podporujícím zdravé srdce.

Nízký příjem vitaminu C zvyšuje dvojnásobně riziko zlomeniny krčku kosti kyčelní. Dokonce v citrusech najdeme další látky chránící před mrtvicí. Podle současných poznatků zodpovídají za tento účinek polyfenoly, což opět dokládá důležitost konzumace čerstvého ovoce. Když ponecháte pomeranče či citróny při pokojové teplotě, vytlačíte z nich daleko více šťávy a před tím ještě mírně ovoce prohnětete. Nikdy nedávejte toto ovoce do plastového obalu, neboť tak chytají plíseň.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier22
okolo-msk2011-203
rovna_prava_pro_vsec...
luhacovice-02
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.