Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Kdy je pohlavní styk nebezpečný?

Kdy je pohlavní styk nebezpečný?

N a tuto otázku by jistě různí lidé odpověděli různým způsobem. Někteří by řekli, že sex je nebezpečný bez patřičné ochrany, jiní, že tehdy, když je vynucený násilím, když jej náhodou provozují nezletilí atd. Já na ni však odpovím, že tehdy, když je na něm člověk závislý. Mnohým z vás to jistě připadá přinejmenším podivné nebo přímo nemožné, že by bylo možné být závislý i na sexu.

Musím vám říct, že stejný názor do nedávna zastávali dokonce i sexuologové. Takovou závislost považovali za hloupost, kterou si vymyslely hollywoodské hvězdy. V dnešní době se ale již ví, že závislost na pohlavním styku skutečně existuje a je poměrně dost nebezpečná. Dokonce tak, že je srovnatelná s alkoholismem, či závislosti na drogách. Alespoň to tvrdí odborníci.

Tato závislost, stejně jako všechny jiné závislosti, je jistě na světě už daleko dřív. Lidé na veřejnosti se však o ní dozvěděli poměrně nedávno, teprve v roce 1990. Zasloužil se o to herec Michael Douglas, který se tehdy k ní přiznal a léčil se z ní. Dalším odvážným, který dokázal o sobě říct, že je na pohlavním styku závislý, byl opět herec a nedávno tak učinil i jeden golfista.

Fakt, že je někdo záletník, nemusí samozřejmě mermomocí znamenat, že dotyčný trpí závislosti na sexu. Ten, kdo je na pohlavním styku doopravdy závislý, nepociťuje větší a silnější potřebu milování. On je tou potřebou, chcete-li touhou naprosto posedlý. Takový člověk mívá sex několikrát za den a sex je v podstatě to jediné, na co dokáží myslet a soustředit se. Veškeré své zájmy, koníčky, ba dokonce i vztahy obětují nutkavým představám, které je jednoduše řečeno ovládnou.

Jak bylo výše uvedeno, závislost na pohlavním styku je podobná jako drogová. Tak jako narkoman touží pořád víc po dávce drogy, tak závislý na sexu touží čím dál víc po svém uspokojení. Tato závislost způsobí, že po nějaké době už nejsou schopni se ovládat. A jak řeší tyto osoby, když nemohou mít pohlavní styk v pravém slova smyslu? Masturbují skoro na kterýchkoliv místech. Jejich závislost je však nenutí ke střídání partnerů. Naopak se obvykle spokojí s jedním a právě s tím sebeuspokojováním.

Při pohlavním styku pracuje i náš mozek, který vytváří hormony štěstí, tedy endorfiny. Z chemického hlediska jsou reakce, které v důsledku toho vznikají, velmi podobné těm, jež se tvoří při pití alkoholu nebo užívání drog. Příliš velké množství endorfinů však představuje velké nebezpečí. Tím je nejen riziko závislosti, ale dokonce také otravy. I pohlavním stykem se tedy lze otrávit! Navíc se i v tomto případě může dostavit absťák, kdy se mozek nemocného nechová přirozeně. Projevuje se různými způsoby, například podceňováním sebe samého, nepřiměřenou kritikou, která může přerůstat v agresivitu nebo těžkými depresemi.  Kromě toho šílená touha po pohlavním styku je příčinou toho, že daný člověk provádí různé zvrácenosti a nepřirozenosti. Není tedy divu, že lidé v jeho okolí jeho chování a jednání nechápou a někdy jim připadá jako poměrně nechutný blázen.

Myslím, že už o této závislosti víme dost. Proto se teď zaměříme na něco jiného.  Dalo by se říct, že se v podstatě vrátíme na začátek. Myslím tím konkrétně začátek závislosti. Zamyslíme se totiž nad příčinou, která ji vyvolává. Obecně platí, že závislost, bez ohledu na její druh, vzniká kvůli nějakému nedostatku. Jedná se o jakousi nerovnováhu v životě, jíž člověk přirozeně potřebuje vyrovnat a tím se jí vlastně zbavit. Samozřejmě na tom není nic špatného, když se člověk snaží řešit své problémy po svém, naopak je to chvályhodné, že se ke svým obtížím stavíme čelem, jen kdybychom si k tomu vybrali vždycky vhodné metody a činnosti. Často se bohužel stává, že opak je pravdou. Jinými slovy, všechno je v pořádku, dokud nás naše „záchranné“ metody a prostředky neovládají a nemají nad námi moc. Psychické potíže v dětství, nadměrný stres, který vyvolá nějaká šoková situace a mnoho dalších věcí může být příčinou toho, že se u člověka později objeví sexuální závislost. Příčiny mohou být zkrátka různé, ale jejich původ hledejte vždy v psychice.

Dostat se z této závislosti není nic jednoduchého, nejspíš hlavně proto, že během pohlavního styku se endorfiny vylévají do těla daleko rychleji a snadněji, než v případě dalších aktivit. Léčba je podobná jako u ostatních závislostí. Terapie tedy obvykle probíhá ve skupinách. Záleží ale hlavně na psychoterapeutovi a na metodách, které používá. Většina odborníků dělá všechno proto, aby odhalila, proč k životní nerovnováze došlo. Psycholožka Kateřina Filasová ze Sexuálně.cz se vyjádřila k problému takto: „Osobně se zaměřuji, kde je ono ‚vychýlení‘ (nedostatek nebo naopak přebytek něčeho), co nutí lidi tuto nerovnováhu vyrovnávat třeba zrovna konzumací pornografie. Když jedinec totiž přijde na to, co doopravdy jeho život postrádá nebo co mu v něm překáží, postará se o to, aby to získal nebo odložil a náhražku pak již nepotřebuje. Tento proces však může být samozřejmě různě složitý, náročný, či dlouhý, podle toho, jak velká je vzniklá nerovnováha a jak podstatnou součást života dotyčného daná závislost tvoří.“

Je velice důležité si uvědomit a nezapomenout na to, že závislost na pohlavním styku se sice může jevit jako velmi příjemná, ale v tomhle případě zdání opět klame. Tato závislost škodí zrovna tak jako všechny ostatní závislosti, protože omezuje danou osobu a v podstatě jí znemožňuje žít normálním způsobem. Toto omezení se netýká však pouze samotného závislého, ale také jeho partnera, či partnerky. Jestliže tedy snad i Vy myslíte jen a jen na pohlavní styk, záleží-li Vám výhradně na něm a jedině on Vás dokáže naplnit „skutečnou“ radostí a potěšením, na nic nečekejte a požádejte odporníky o pomoc. Není to žádná ostuda. Tohle rozhodnutí bude naopak svědčit o Vaší odvaze a o tom, že se vážně dovedete k problémům postavit čelem a poprat se s nimi. A že Vám není jedno, co je s Vaším životem, jak vypadá a kam směřuje.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

edf-tour-2010-bielsk...
P6265917
04
P5303049
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.