Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Skolióza

Skolióza

S kolióza je deformace páteře. Vzniká v dětství a nebo v dospívání a je strašákem pro rociče. Trpí jí většinou dívky. Může se projevit i v pozdějším věku. Jedná se o nesprávné vytočení páteře do strany nebo spiralovitě. Podle vytočení se skolióza rozděluje na typ C nebo S.

Při skolióze vzniká v oblasti hrudníku hrb. Dochází k deformaci žeber a vnitřní orgány jsou zmáčknuté. Při pozornějším pohledu můžeme vidět, že ramena a prsa nejsou ve stejné výšce, odstávají lopatky, je vytočená pánev, zkrácená noha a vychýlené břišní orgány do strany.

Nemocný trpí bolestmi zad a hlavy. Až 80 % postižených trpí touto nemocí bez příčiny. V tomto případě se skolióza dělí na infantilní, juvenilní a adolescentní.
  • Infantilní skolióza se projeví ihned po porodu nebo do tří let dítěte. Zde je velká naděje, že se postižení samo upraví.
  • Juvenilní skolióza vzniká od tří do osmi let věku dítěte a nebývá moc závažná ani se moc nezhoršuje. Zhoršení může nastat později v pubertě.
  • Adolescentní skolióza se objeví v pubertě a je velmi individuální.
  • Zbylých 20 % nemocných trpí skoliózou kvůli špatnému životnímu stylu.

Člověk není schopný se sám vyléčit, a proto je nutné včas vyhledat odborníka. Nejlepších výsledků se dosáhne, když je nemoc v počátečním stadiu a špatné držení těla není ještě moc zafixované. Rodiče by si proto měli všímat svých dětí a případné vady a deformace ihned řešit s odborníky. Léčba je pro děti příjemná a může dojít i k úplnému vyléčení. Je zapotřebí dohlížet, aby dítě cvičilo pravidelně speciální cviky, docházelo na rehabilitaci. Ve vážných případech je nutné nosit korzet. Nezbytná je i kvalitní obuv.

V opačném případě je zlepšení zdravotního stavu nepravděpodobné a páteř se již nevrátí do správné polohy. Nemoc se může zhoršovat, postižený bude trpět bolestmi a dojde k omezení pohybu po celý život.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

DSC02119
36_zahajeni_2609-182...
rovna_prava_pro_vsec...
okolo-msk2011-204
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.