Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Chudokrevnost

Chudokrevnost

C o je to vlastně chudokrevnost? Je to stav, při kterém je v krvi nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu (barviva), který přenáší v krvi kyslík. Tzv. mírná chudokrevnost se projevuje únavou a také celkovou slabostí, u těžší formy přecházejí tyto příznaky v tzv. letargii a jsou doprovázeny bledostí, bušení srdce, dušností, závratěmi, otoky nártů a bolesti v dolních končetinách. Pokud se na toto onemocnění nepřijde včas a neléčí se, může být ohrožen život.

Anémii dělíme na 3 druhy:

Mikrocytární anémie – je způsobena nedostatkem železa a jako příznak je chronické onemocnění.
Normocytární anémie – je způsobena akutním krvácením.
Makrocytární anémie – je způsobena nedostatkem vitamínu B 12, kyseliny listové, požíváním alkoholu nebo nemocí jater.

Nejčastější příznaky tohoto onemocnění:

  • slabost
  • únava
  • závratě
  • podráždění nebo zmatenost
  • bledost
  • afty na jazyku a v ústech
  • časté krvácení
  • brnění v lýtkách aj.

Příčiny anémie:

Nejběžnější příčinou anémie často u dospívajících dívek a žen v reproduktivním věku, je nedostatek železa, pak nedostatečný příjem vitamínu C, vápníku a hořčíku. Krevní ztráty mohou být také akutní, jde většinou o závažný stav. Projevuje se rychlým tepem, poklesem krevního tlaku. Příčina může být krvácením z jícnových varixů nebo ze žaludečních a dvanácterníkových vředů. Chudokrevní lidé často trpí opakovanými infekcemi a špatně se jim hojí rány. Chudokrevnost může odhalit i rakovinu.
Lze chudokrevnosti předejít ?
Důležité je, aby byl pestrý jídelníček, měl by být sestaven správně, měli bychom jíst potraviny bohaté na kyselinu listovou, dále bychom měli mít dostatečný přísun ryb, vajec, citrusů, chřestu, sýrů a hub …

Aby byly krvinky zdravé, měli bychom jíst dostatek vitamínu C, který přispívá ke snížení únavy a univerzálním klíčem k odolnosti organismu.

Nedostatek kyseliny listové – kyselina listová je vitamínem skupiny B a její účinky úzce souvisejí s vitamínem B 12, nejvíce se nachází v kvasnicích.

Pomoci mohou i byliny
Např. třapatka podporuje tvorbu červených krvinek, výborné je také pít kopřivu, která čistí krev. Výborné je jíst hrozno a pít šťávu z červené řepy.

Jak se anémie potvrdí?

Základním vyšetřením při podezření na anémii jsou hematologická vyšetření.

Jak lze anémii léčit?

Lidé, kteří touto nemocí trpí, se jí zbavují obtížně. Na prvním místě je úprava jídelníčku a jíst dostatek potravin, ve kterých je obsah železa. Volba léčby závisí na aktuálním stavu a charakteru onemocnění. Proto je nutné anémii včas rozpoznat a co nejdřív léčit. Závažná chudokrevnost způsobena krvácením se řeší krevními převody tzn. transfúzí krve. Některé vážnější typy anémie se léčí na odděleních hematologie a dokonce v některých případech se léčba neobejde bez transplantace kostní dřeně.

Jana Macková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

17
21-opava-jakartovice
v-dolina2011-02
v-dolina2011-24
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.