Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Léčivé houby v boji proti rakovině - Trstnatec lupenitý

Léčivé houby v boji proti rakovině - Trstnatec lupenitý

H ouba (v japonštině Maitake) nebo také „tančící houba“ byla Asiaty používána tisíce let jako koření, čaj či do polévky. Italové tuto chutnou houbu používají k těstovinám a naloženou s olivovým olejem a vinným octem. V Americe je známa pod názvem sírovec. S cíleným pěstováním se začlo až před 30 léty, kdy se stala houba předmětem klinických studií k léčení různých nemocí, hlavně rakoviny kvůli obsahu beta-glukanů.

Houba roste v lesích mírného pásma severní polokoule, parazituje zejména na dubech a sbírá se v září a v říjnu. Najít ji ovšem v přírodě je velká vzácnost. Vytváří kytice trsů, které váží i 50 kg. Náleziště byla oslavována radostí a tancem, proto se ji říká „tančící houba“ a dědila se v rodu z generace na generaci, udržována v tajnosti před ostatními. Houba byla dobře placena a sběrači se stávali boháči. Dnes je k dostání substrát s touto houbou i u nás a rovněž různé výrobky s názvem Maitake.

Vědci na universitě v USA účinky houby zkoumali, testovali a zjistili, že by mohla přinést úspěch při transplantaci kostní dřeně a použití kmenových buněk, proto se počítá s testy i na lidských jedincích. Maitake má silný kancerostatický efekt i při vzniklých metastázách. Uplatnila se při léčbě trávicího systému, nejen při žaludečních vředech, ale také při rakovině žaludku, jater, střev, slinivky. Léčí také rakovinu prsu, nádory mozku, plic, močového měchýře a prostaty. Je vysoce účinná při podpoře imunutního systému, detoxikuje játra a regeneruje a využívá se při hepatitidě i HIV. Zmírňuje následky chemoterapie a radioterapie. Kromě toho snižuje vysoký tlak a dost významně hladinu cukru v krvi. Používá se i k hubnutí, neboť podporuje metabolismus, detoxikuje a čistí krev, snižuje cholesterol.

Asi jsem nevypsala všechny nemoci, které Maitake léčí. Je silným a účinným kandidátem hlavně v boji proti rakovině. Může podpořit náš organismus, když jsme již z nemoci unaveni a oslabeni a veškerá léčba medikamenty nás vyčerpává.

Jana Bičaníková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_1226
rakousko2011-11
v-dolina2010-05
edf-tour-2010-bielsk...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.