Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Chrápání – hlasité dýchání

Chrápání – hlasité dýchání

C hrápání je nepříjemný zvuk, který vychází z dýchacího ústroji lidí, nebo i zvířat. Ruší nejen samotného spáče, ale i jeho okolí. Proto velmi často způsobuje nespavost, poruchy spánku a problémy s tím související.

Hlavním důvodem chrápání je neprůchodnost horních dýchacích cest. Při vdechnutí prochází vzduch přes nos do hltanu, hrtanu a až do plic. Přes den člověk nemá žádné dýchací problémy. Až v noci, když je svalstvo v klidu a není tak pevné, dojde k ochabnutí zadní části měkkého horního patra a to pak vlaje a způsobuje chrápání. Dá se to přirovnat k neprůchodné trubici, ve které je měkká překážka, která vlaje a když do ní foukneme, vydá podobný zvuk jako chrápající.

Chrápání může způsobovat i neprůchodnost nosní dutiny. Když ucpaným nosem prochází méně vzduchu, vyvíjí krk sílu a nasává vzduch ústy a dochází k chrápání.

Stárnutí, kouření a špatná poloha při spánku rovněž zvyšují pravděpodobnost chrápání.

Hlasitý spánek bývá často způsobený nemocí, jako například vysoký krevní tlak, rýma, obezita a nebezpečný syndrom spánkové apnoe. Ten způsobuje onemocnění srdce a cévní mozkové příhody.

Chrápání se vyskytuje víc u mužů asi 25 %, u žen přibližně 15 %.

Chrápání lze zmírnit
  • Zlepšením spánku: spát ve vyvětrané a chladné místnosti, zbavit se v ložnici rušivých světel a zvuku, pro lepší usínání poslouchat relaxační hudbu, vypít teplé mléko nebo bylinkový čaj.
  • Použít speciální polštář, který udržuje hlavu a tělo ve správné poloze.
  • Omezit kouření, protože způsobuje větší množství hlenu v nose a krku, dráždí hrdlo, dýchací cesty a plíce.
  • Zmírnit konzumaci alkoholu: protože snižuje aktivitu svalstva v dýchacích cestách.
  • Zhubnout.

Někdy i přes dodržování těchto zásad chrápání přetrvává. Pak jíž zbývá jen operace.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6265903
bezpecnost-na-prejez...
p1140810
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.