Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Káva

Káva

R oste pouze v tropických nebo subtropických oblastech. Kávovník potřebuje průměrnou teplotu 17 – 23 °C, hojnost vláhy a dobrou půdu. Největším producentem kávy na světě je Brazílie. V průměru vyprodukuje 30 % celosvětové produkce. Dalšími největšími zeměmi po Brazílii v pěstování kávy jsou Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie, Indie, Guatemala, Mexiko, Uganda, a Pobřeží slonoviny. Menšími vývozci kávy jsou další země a těmi jsou Kostarika, Jamajka, Keňa, Střední a Jižní Amerika.

Existuje víc než 60 druhů kávy, ale pro obchodní účely jsou nejdůležitější arabika a robusta.

KÁVOVNÍK ARABSKÝ

Je stálozelený keř až strom, který dorůstá 5 – 8 metrů. Květenství jsou složena z několika téměř hlávkovitých nebo okolíkatých vrcholíků obsahujících nejčastěji 2 – 5 květů. Kávovník arabský pochází ze severovýchodní Afriky. Kávovník nesnáší přímé slunce. Na plantážích se pěstuje v porostu vyšších stromů. Množí se nejlépe semeny. Protože semena poměrně rychle ztrácejí klíčivost, neměla by být starší než 1 měsíc.

ROBUSTA

Je keř až strom, který dosahuje výšky až 10 m. Byl objeven v roce 1860 v Ugandě. Tento typ je odolnější vůči chorobám a škůdcům než káva arabika, plody jsou mnohem menší.

Mletím kávy dochází k uvolňování aromatických látek, které však relativně rychle vyprchají a čerstvost vůně je omezena max. na několik dní.

JAK SE KÁVOVNÍK PĚSTUJE?

Kávovníky se pěstují v různých nadmořských výškách. Každému druhu vyhovují odlišné klimatické podmínky. Kávovníky nesnášejí teploty bod bodem mrazu, způsobí tím jejich uhynutí. Kávovník dává své plody po 2 – 4 letech a rodí pak až do svých 30 let. Barva kávy v průběhu zrání mění barvy od původní zelené přes žlutou, tmavočervenou až fialovou = optimální barva zralosti. Než plody dozrají, trvá to 9 měsíců.

SKLIZEŇ

Produkt dobré kvality je získáváním zrn jednoho po druhém nejlépe ručně. Pro kávu arabika může sklizeň kávy trvat až 4 měsíce, pro kávu robusta je to o něco déle. Jakékoliv zpoždění sklizně zrn poté, co plně dozrají, by mohlo vést k zapaření a k následnému kysnutí. Celý proces sklizně kávy je náročný a drahý. Jeden sběrač kávy sklidí za den 50 – 100 kg kávových plodů.

PRAŽENÍ KÁVY

Během pražení dochází uvnitř kávového zrna k chemickým reakcím, škrob se mění na cukr, tvoří se odbourávající různé druhy kyselin a bílkoviny se mění na peptidy, které se vylučují jako oleje. Zelené bobule se zpravidla praží při teplotách 180 – 250 °C v rozmezí 3 – 12 minut. Největším nepřítelem kávy je kyslík.

ZAJÍMAVOST

2 kávové zrna tvoří pouze 1 třetinu plodu, zbytek se skládá z dužiny, slupky a lusku. Všechno se musí odstranit, aby zůstala jen zelená zrna.

Zpracovala
Jana Macková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

26_zahajeni_2609-162...
m-r-polsko2011-06
rovna_prava_pro_vsec...
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.