Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Fobie

Fobie

J e to porucha, kdy dochází k úzkostnému chorobnému a bezdůvodnému strachu. To člověka omezuje a ztrpčuje mu jeho každodenní činnost. V krizové situaci dochází k bušení srdce, dostavuje se pocit ohrožení a úzkost. Postiženého to může izolovat, protože pouhé pomyšlení, že by mohlo dojít k nežádoucí situaci, ho nutí, aby zůstal raději doma v bezpečí.

I když si sám uvědomuje, že jeho strach je nesmyslný, neumí si s tím sám poradit. Stačí na nepříjemnost pomyslet, uvidět ji v televizi nebo na fotografii a objeví se příznaky. Fobie vzniká většinou v dětství, po nějakém nepříjemném zážitku, vrcholí v pubertě a často sama v dospělosti zanikne. Ne však vždy.

Pokud se strach objeví jen při konkrétním nebezpečí a skončí, když pomine nebezpečí, je to dobře. Když se strach objeví i když situace nenastala, ale člověk ji očekává, že by mohla nastat a již cítí strach, může jít o fobii.

Typy fobií

  • izolovaná
  • sociální
Izolovaná fobie je úzkostný strach z určitých věcí. Například z výšek, uzavřených prostorů, ze zvířat, z krve, lidí, davu, ze špíny a bakterií, z hromů, z čísel a samoty.

Sociální fobie je rovněž úzkostný strach, ale ze situací, kdy má člověk pocit, že ho okolí pozoruje. Trpí jí většinou dětí a mládež. Mají nízké sebevědomí, bojí se jíst na veřejnosti, jít na společnou toaletu, mluvit před ostatními. Chtějí být nejraději sami a mívají často deprese.

Příznaky psychické

  • pocit že je člověk odlišný od jiných
  • bojí se, že ztratí nad sebou kontrolu
  • strach ze smrti

Příznaky fyzické

  • bušení srdce, tlak na hrudi
  • špatné dýchání, sucho v ústech
  • tes, závratě, točení hlavy
  • mdloba
  • střídání horka a chladu
Lidé, kteří trpí fobií, by se neměli stydět, ale vyhledat pomoc odborníka, psychologa nebo psychiatra a zahájit léčbu. Používá se expoziční terapie, to znamená, že je pacient vystavován pomalu a v nízkých dávkách tomu, čeho se bojí. Tato léčba však patří do rukou odborníka. Jinak by mohla pacienta poškodit.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

luhacovice-15
v-dolina2011-22
img_3655
m-r-polsko2011-12
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.