Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Léčivé houby proti rakovině - Korálovec ježatý

Léčivé houby proti rakovině - Korálovec ježatý

Z ajímavou houbou pro své léčebné účinky podle mnohých klinických studií i co do vzhledu je Korálovec ježatý. Kdybychom tuto houbu někde viděli na poraněných stromech růst, určitě by se nám líbila tvarem, který připomíná mořský korál s třásněmi, ale neřekli bychom o ní, že je gurmánskou pochoutkou, hlavně v Asii, a že je velkou nadějí pro nemocné např. Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou a Sklerózou multiplex.

Tato houba roste od mírného pásma až po subtropické oblasti Asie, Evropy a severní Ameriky, od srpna do prosince paraziticky na poškozených částech dubů nebo buků (také javor, ořešák), u nás dosti vzácně v Beskydech nebo ve Žďárských vrších, ojediněle i jinde. Ale lze ji již koupit jako složku v různých farmakologických preparátech i v lékárně, např. s Rakytníkem. Rovněž je k dostání mycelium k pěstování. Podle německého a čínského překladu má název „opičí hlava“ „brada starce“ nebo podle anglického „lví hříva“. Nemá totiž klobouček ani třeň, ale tvoří zpočátku bílé korálové trsy kulovitého tvaru, které postupně žloutnou až hnědnou.

Houba obsahuje všechny potřebné aminokyseliny prospěšné zdraví, vysoký obsah bílkovin, dále draslík, fosfor, zinek, železo, germanium, selen, malé množství sodíku, polysacharidy, polypeptidy a další specifické látky.

Korálovec ježatý pro obsah svých zajímavých látek byl zkoumán i na laboratorních myších, postižených plaky Alzeheimerovy choroby a byl potvrzen jeho léčebný účinek. Kromě různých neurovegetativních a neurodegenerativních nemocí, depresí, má vliv na zlepšení koncentrace a paměti. Při opotřebování mozkových buněk, neuronů v důsledku stárnutí nebo mechanickém poškození při úrazech hlavy, také po mozkové cévní příhodě a zlepšení u Parkinsoniků. Účinky houby se prokázaly také při rakovině zažívacího ústrojí, zejména jícnu, žaludku, tlustého střeva a také kůže, jater nebo děložního krčku. Houba zamezuje také vzniklým metastázám a zmírňuje následky chemoterapie a radioterapie, podporuje imunitní systém. Pomůže tam, kde jsou eroze a záněty v zažívacím ústrojí, léčí vředy žaludku a dvanáctníku, střevní polypy. Zevně je doporučován na kožní onemocnění (ekzémy, alergie, akné atd.). Dále pozitivně působí při regeneraci tkání při omrzlinách a popáleninách, pomáhá zlepšovat stav kloubů při revmatismu, udržovat vitalitu a pružnost pokožky, hojit rány a jizvy, zabraňovat vypadávání vlasů. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Nyní se mu připisuje význam u léčby demence.

V Číně se využívá Korálovce ježatého jako kulinářské lahůdky. Z mladých plodnic se dají údajně připravit skvělé steaky, které chutí připomínají humry. U nás se častěji setkáme s jinými druhy korálovců - dubovým, bukovým a jedlovým. Pro svou vzácnost Korálovce ježatého houbaři nesbírají a stává se spíše raritou k focení jako ohrožený druh.

Jana Bičaniková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_5437
02
IMG_0952
luhacovice-06
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.