Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Kurkuma

Kurkuma

K urkuma se také označuje jako indický šafrán. Má sytě žlutou barvu, je příbuzná zázvoru a používá se v čínském a indickém lékařství. Kurkuma se řadí do skupiny kari, do této skupiny také patří: chilli, kardamom, černý pepř, římský kmín, koriandr, zázvor, muškát.

Voňavé aroma exotického koření bylo oceňováno od počátku civilizace. V dnešní době jsou tato koření stále ceněny pro své kulinářské vlastnosti. Svými rozdílnými barvami, vůněmi, chutěmi zvyšuje dobře připravené jídlo.

Zvláštní zajímavosti

Kurkuma se používá například při uštknutí hadem nebo kousnutí jedovatým pavoukem. Obzvlášť ve státě Indie se z kurkumy dělá nápoj, který se připravuje z kořene kurkumy a přidává se k tomu rajčatová a mrkvová šťáva.

Tato tropická bylina obsahuje silici s charakteristickou ostrou vůní a sytě žlutou barvou tzv. kurkumin a tímto barvivem se mohou barvit látky, dřevo atd. Tohoto barviva se také používá ke kosmetickým účelům. Kurkumin, některé studie uvádí, že dokáže připravit nádor o zásobování živinami a vyhladovět jej.

Jak kurkuma působí

Toto koření je výborné na trávení, na regeneraci jater, používá se při bolestech žaludku, má velmi dobré antioxidační účinky jako vitamín C a E. Má výborný protirakovinný účinek a malé dávky snižují i hladinu cholesterolu. Z kořene kurkumy se také vaří čaj asi tak 15 minut, pije se vlažný při vysokých teplotách. Hlavní příznačný účinek je protizánětlivý. Spočívá v tom, že má schopnost potlačovat srážlivost krevních destiček. Je výborná také na revmatickou artritidu.

A jaké má kurkuma ještě účinky?
  • napomáhá k prevenci rakoviny žaludku a tlustého střeva
  • snižuje záněty kloubů hlavně v kolenou, ramenech a loktech
  • snižuje sklon k trombóze
  • je výborné užívat při nadváze
  • obklady z kurkumy jsou výborné proti akné a při onemocnění kůže
A poněvadž se jedná o koření, tak je kurkuma výborná v kuchyni, dodává jídlům nejen hezkou barvu, ale také příjemnou chuť. Používá se do rýže, masa, smetanových omáček, polévek, pečeného kuřete, ryb, do luštěnin apod.

Jana Macková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6265909
21_zahajeni_2609-133...
luhacovice-18
okolo-msk2011-402
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.