Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Kakao: poklad Mayů

Kakao: poklad Mayů

O dkud tato jedinečná surovina vlastně pochází? Kakaové boby objevily civilizace Střední Ameriky již kolem roku 1000 př. n. letopočtem. Mayové i Aztékové si z nich vyráběli nápoj a používali je i jako platidlo. Do Evropy je přivezl mořeplavec Hernando Cortéz, avšak přílišného ohlasu se nedočkal.

Obliba kakaa stoupla až po vylepšení cukrem a vanilkou. Brzy následovala výroba čokolády. S rostoucí spotřebou se začal rozvíjet průmysl, který odebíral kakao nejen z plantáží ve Střední a Jižní Americe, ale také v Indonesii a na Filipínách. Revoluci v dějinách čokolády rozpoutal Holanďan van Houten, který vynalezl tabulkovou čokoládu.

Kakaový bob

Kakaovník roste na plantáži hluboko v džungli, kde je chráněný před slunečními paprsky. Jeho plody podobné okurkám rostou přímo z kmene a siných větví, což je pro Evropana nezvyklý pohled. Boby se ihned po sběru vyjmou z kakaových plodů a spolu s dužinou se pak fermentují, což kakau dodá charakteristickou barvu, chuť a vůni, které se později zvýrazní pražením.

Ivona Ciencialová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_5430
70_2soutezni_den_290...
luhacovice-02
cyklomaraton-k24-201...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.