Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Léčivé houby v boji proti rakovině - Boltcovitka bezová

Léčivé houby v boji proti rakovině - Boltcovitka bezová

D alší houbou, kterou určitě známe, alespoň podle názvu je Boltcovitka bezová, známější pod názvem Ucho Jidášovo a v asijské kuchyni jako „čínská houba“ nebo „černá houba“. Tato houba připomínající tvarem lidský boltec ucha, roste u nás nejčastěji na bezovém dřevě, ale také na buku, vrbě i jiných listnáčích. Zvláštní jméno této houby pochází z pověsti, že byla poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil biblický Jidáš.

V Číně však tuto houbu znali a používali nejméně 300 let před n. l. Je pružné a rosolovité kozistence a na první pohled nepůsobí vůbec vábně. Dokonce i dotekem připomíná lidskou kůži. Je tmavě hnědé barvy a po usušení černá. Pokud jsme si ale dávali někde v restauraci „čínu“, určitě jsme již tuhle „gelovou“ zvlášnost ochutnali. Vyskytuje se v asijské kuchyni téměř v každém jídle. Můžeme ji však sami použít do salátů, polévek, gulášů, rizota nebo i česnečky a bramboračky.

O této houbě se píše, že má jisté antimutagenní účinky. Obsahuje antioxidanty, které pohlcují volné radikály v těle. Má regenerační účinky na játra a účinně stimuje imunitu. Pomáhá nám s detoxikací těla, neboť čistí krev. Posiluje tělo v rekonvalescenci po těžkých nemocech i porodu. Jidášovo ucho obsahuje i množství minerálních látek, např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík. Ty a další obsažené látky pomáhají při podpoře obranyschopnosti těla, ale také zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pleti a pozitivně ovlivňují funkci vnitřních orgánů. Působí jako antikoagulant, proto je prevencí trombóz, kornatění cév, infarktů. Redukuje také vysoký tlak a využívá se také v léčbě hemoroidů, nosních a krčních zánětech.

Jidášovo ucho dnes již najdeme sušené i v mnoha supermarketech. Určitě ho oceníme při přípravě mnoha pokrmů.

Jana Bičaniková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

23_zahajeni_2609-141...
P5303047
P6231618
PA062156
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.