Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Citrony, plody, které čistí orgasnismus a posilují

Citrony, plody, které čistí orgasnismus a posilují

C itrony, těmto plodům se nejlépe daří v subtropických podmínkách. Domněnky jsou, že citron je původem ze Severní Indie, což je pravda, ale pěstování těchto plodů se rozšířilo také do Persie a Palestiny, do Řecka a Itálie.

Tento plod je velice bohatý na vitamin C a obsahuje nejen tento vitamín, ale také draslík, železo, zinek, fosfor a hořčík. Dále citron obsahuje kyselinu citronovou, jablečnou a octovou. tyto kyseliny mají výrazný antiseptický účinek. Ve slupce se nachází tzv. pektin, který se používá do pokrmů, pak terpen, který je taktéž ve slupce a citrusovým plodům dodává jejich typické aroma.

Citrony jsou výborné na:
  • podporu imunitního systému
  • proti infekcím
  • proti nachlazení a při teplotách
  • při virových a bakteriálních nákazách organismu
  • šťávu z citronu můžeme použít jako mazání na místo, když nás štípne hmyz nebo bodne včela
  • můžeme vyzkoušet potřít i na ekzémy
  • na poškozená a zanícená nehtová lůžka
Pacienti, kteří trpí chudokrevností, by měli mít citrony ve stravě ve větším množství. Citronový nápoj velmi dobře působí pro pacienty, kteří jsou nemocní dnou a mají kloubní potíže (doporučuje se denně pít šťáva asi tak měsíc pak přestat 2 týdny a celou kůru opakovat).

Horká voda a vychladnutý citron pomáhá na zažívání. Taktéž při dlouhodobém užívání pomáhá odstraňovat odpad z těla.

Citronová šťáva odstraňuje usazené soli z organismu, napomáhá při vylučování kyseliny močové, odpadní látky metabolismu, které se v těle pořád tvoří a usazují v kloubech.

Citrony obsahují éterické oleje, které také mimo jiné pomáhají rozpouštět žlučové a ledvinové kameny. Dále pak olej pomáhá povzbuzovat játra, aby vylučovala jedovaté látky z těla.

Citrony by neměly chybět v žádné domácnosti. Jsou výborné nejen jako lék, ale také k přípravě různých pokrmů (omáčky, ryby, polévky, nápoje, salátová zálivka, pečení …)

A nakonec výborný recept pro ty, které bolí často v krku

Omyté citrony nakrájíme na malé tenké plátky, pak si omyjeme zázvor, který taktéž nakrájíme na tenké plátky. Do zavařovací sklenice střídavě prokládáme citron se zázvorem a nakonec zalijeme kvalitním medem. Dáme do lednice a při potížích nabereme 1 - 2 lžíce této směsi zalijeme vlažnou vodou, zamícháme a pijeme 3x denně.

Jana Macková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajske_shromazdeni_...
rovna_prava_pro_vsec...
edf-tour-2010-bielsk...
m-r-polsko2011-09
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.