Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Úpal a úžeh

Úpal a úžeh

P říčinou úpalu nebo úžehu je vysoká okolní teplota, díky níž dochází k poruše termoregulace, zvýšení teploty a ztráty tělesné tekutiny. Ohrožení jsou hlavně kojenci, malé děti, obézní lidé a ti, kteří mají problémy se srdcem.

Úpal

Vzniká při vysokých teplotách okolí. Tělo se přehřeje a dojde k selhání termoregulace. Příčiny úpalu jsou: nadměrná tvorba tepla (při poruše funkce štítné žlázy), nedostatek tekutin a soli k tvorbě potu, teplota ovzduší přesahující 35 °C, nadměrná vlhkost prostředí.

Úpal poznáme podle toho, že postižený trpí bolestmi hlavy, nadměrným pocením, nevolnosti, může zvracet a mít zrychlený tep i dýchání. V případě, že se stav zhorší, dostaví se bezvědomí s křečemi a hrozí nebezpečí šokového stavu.

Úžeh

Přímé sluneční záření má za následek podráždění mozku a mozkových blan. Většinou vznikne společně s úžehem. Proto často bývají příznaky stejné jako při úpalu. Dále může být opálená, až spálená kůže a ztuhnutá šíje. Tyto problémy se většinou objeví s časovým odstupem například až v noci.

První pomoc

  • Postiženého přemístit do chladu a stínu. Zvednout končetiny, při úžehu hlavu.
  • Uvolnit oblečení.
  • Doplnit malé množství tekutin. Doporučuje se podávat osolená voda (1 čajová lžička soli na 1 litr vody), oslazený studený čaj s citronem, nebo minerálka.
  • Provést studené zábaly, nebo nemocného omýt studenou vodou. Studený obklad hlavy.
  • V případě bezvědomí stabilizována poloha.
  • Když selhávají životní funkce, provést umělé dýchání a masáž srdce.
  • Zajistit postiženému lékařskou pomoc.

Prevence

Vyvarovat se přímého slunečního záření, pít dostatek nealkoholických tekutin, nosit pokrývku hlavy a přes největší tepla odložit fyzicky namáhavou činnost. Doporučuje se rovněž ochlazování koupáním a sprchováním.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

27
p1140806
18-opava-jakartovice
rakousko2011-25
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.