Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Léčivé houby v boji proti rakovině - Čaga

Léčivé houby v boji proti rakovině - Čaga

D alší dřevokaznou houbou je Rezavec šikmý, zvaný Čaga. Je to druh choroše, roste nejčastěji na břízách, u nás poměrně vzácně, lze ji najít jen asi na třech lokalitách, ale hojný je na Sibiři. Vyskytuje se i na jilmu, jeřabině, jasanu, ale léčivé účinky má právě čaga rostoucí na bříze. U nás ji lze najít jen asi na třech lokalitách. Vyživuje se šťávami hostitele. Sbírá se pouze na podzim a na jaře, kdy má největší koncentraci účinných látek. Houba je na povrchu černá, na řezu má tabákovité hnědavé zabarvení. Její průměr se pohybuje od 30 do 50 cm, váží 3 - 5 kg, lze najít i větší exempláře o váze až 10kg, roste 10 - 20 let.

Rezavec šikmý obsahuje celou řadu prospěšných látek s antioxidačním, adaptogenním a radioprotektivním efektem, také látky podobné antibiotikům, soli křemíku, železa, hliníku, vápníku, hořčíku, sodíku, zinku, měďi, manganu a draslíku, beta-glukany. Obsahuje melanin, který podle současných výzkumů brzdí rozvoj patologických procesů způsobených volnými radikály, stabilizuje buněčné membrány a působí jako silný imunostimulátor, má rovněž antimykotické a antivirové účinky.

Zkušenosti lidového i odborného léčitelství mnoha staletí daly impuls k vědeckému zkoumání čagy při léčbě novotvarů. V 50. a 60. letech minulého století zkoumali čagu vědci leningradského Botanického institutu. Speciální technologií se začal vyrábět koncentrovaný extrakt Befungin. Tento extrakt je dnes hojně užíván kromě Ruska především v Japonsku, Jižní Korei, USA, Kanadě a v zemích Evropské unie.

V praxi bylo zjištěno, že extrakt a jiné přípravky z čagy mají poměrně silné kancerostatické působení, hlavně v oblasti zažívacího traktu, je velmi účinná při léčbě zánětu žaludku, žaludečních vředů, rakovině žaludku, onemocnění dvanácterníku, zánětu a rakovině jater, slinivky a sleziny, příznivě působí na kvalitu krve, dýchací cesty a plíce. V posledních letech byl prokázán i kancerostatický účinek při rakovině prsu a děložního čípku, osvědčuje se také u nemocí jako je ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, ale i u jiných zánětlivých onemocnění střev. Crohnova nemoc a chronická kolitida se výrazně lepší aplikacemi přípravku formou mikroklyzmatu, nejlépe večer po předešlém klyzmatu očistném. Jedna z posledních studií zaměřená na melanom kůže prokázala, že výtažek z čagy je prokazatelně působícím netoxickým lékem při melanomu kůže. Rovněž se užívá u lymfatických nemocí, zejména při neprůchodnosti a otocích, zlepšuje také činnost ledvin. Vzhledem ke spojitosti mezi zažíváním, funkcí ledvin, lymfatického systému a kožními problémy působí jako osvědčený podpůrný prostředek při léčbě psoriázy, ekzémů, erytrodermie aj. kožních nemocech, neboť zlepšuje metabolismus na buněčné úrovni a tím zvyšuje odolnost organizmu. Posiluje nervový systém, při nemocech srdce a oběhového systému (snižuje tlak), snižuje hladinu cukru v krvi .

U lehčích zánětlivých onemocnění se doba užívání a léčby počítá na týdny, při onkologických nálezech je třeba dlouhodobého užívání 3-6 měsíců nebo i déle. Po třech měsících zařazujeme 7-14 denní přestávku.

Čaga u nás je již ke koupi nejen pod názvem Befungin, ale rovněž drcená k přípravě čaje nebo ve formě dražé či tinktury.

Já osobně dražé z čagy již vyzkoušené mám. Myslím, že ji vděčím za normalizaci zvětšené sleziny a zlepšení hodnot krevního obrazu. Celkově jsem měla menší potíže a proto s její pomocí počítám i v budoucnu.

Jana Bičaniková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2011-03
P6231600
P6265920
P5303072
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.