Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Fazole a obezita

Fazole a obezita

S pousta lidí si nedopřeje fazole hned z několika důvodů: myslí si, že jde o potravinu určenou hlavně vegetariánům a lidem konzumující zdravou výživu a běžnému strávníkovi nemají co nabídnout. Také je podle nich nutné luštěniny vařit dlouho a samozřejmě, ta plynatost…

Fazole jsou výborné nejen z hlediska bohatého zdroje kvalitních bílkovin a vitamínů s nízkým množstvím tuku, ale především si je dopřát můžeme všichni, jelikož na našem trhu se dají koupit poměrně levně.

Málokdo ví, že tato skvělá potravina se může pochlubit blahodárnými účinky jako je snižování cholesterolu, stabilizování krevního cukru, odstraňování zácpy, působení proti srdečním chorobám a rakovině, zároveň se podílí na redukci váhy a pomáhá při hypertenzi a cukrovce 2. typu.

Fazole vyžadují delší čas na přípravu, ale ve skutečnosti čas vaření je kratší. Jinak řečeno, myslí se tím, že nemusíme třeba stát u sporáku a neustále je míchat atd. Dají se použít i konzervované fazole, je to sice praktičtější a rychlejší, otevřít plechovku fazolí a přimíchat do salátu. Nevýhodou je tu bohužel vysoký obsah sodíku v konzervě, a proto vybírejte vždy fazole s nízkým množstvím soli, nezapomeňte je dobře propláchnout v sítu studenou vodou, tím je zbavíte až 40 % soli.

Co se týká plynatosti, je způsobena tak, že nestrávená část ve střevech je napadaná bakteriemi. Dají se ovšem tyto nepříjemné příznaky zmírnit hned několika způsoby:
  1. Pravidelnou konzumací malého množství fazolí si tělo zvyká a postupně se tak zbavíte zažívacích potíží.
  2. Když budete vařit fazole pod tlakem, snížíte tvorbu plynů a urychlíte zároveň délku vaření.
  3. Před vařením fazole propláchněte, přeceďte a povařte 2 až 3 minuty, vypněte oheň a nechejte namočené několik hodin. Pak vylijte starou vodu, nalijte novou a pokračujte ve vaření. Vařením a namáčením se tak zbavuje většiny nestravitelných sacharidů a zvyšuje se stravitelnost fazolí. Takhle sice obsah vitamínů snížíte, ale zato si na luštěninách pochutnáte.
  4. Někomu můžou vyhovovat konzervované fazole z toho důvodu, že nezpůsobují u většiny lidí plynatost.
Zabrousíme do historie luštěnin. Některé druhy mají svůj původ na americkém kontinentě. Lidé je pěstují tisíce let. Nomádské kmeny je rozšířily z Afriky, Asie a Středního východu postupně do celého světa. V Severní Americe najdeme sušené fazole z druhů, které se pěstují tisíc let ve Střední a Jižní Americe. Fazole jsou velmi oblíbené, protože jsou chutné, snadno skladné, výživné, trvanlivé a snadno se uvaří. Rýže s fazolemi se v Jižní Americe počítá mezi běžné potraviny.

Některé fazole, například fazolové lusky, lze konzumovat čerstvé. K luštěninám řadíme také čočku a hrách. Také arašídy řadíme k luštěninám, přesto je lidé považují za ořechy.

Fazole nejsou určené pouze pro vegetariány, tím že poskytují kvalitní bílkoviny, bývají doporučovány všem, kdo trpí na výskyt nemocí spojených s příjmem živočišných potravin, především jako náhražka masa.

Co je pozoruhodné, tak ve spoustě rostlinných bílkovin chybí aminokyselina lysin a ve fazolích se nachází. Fazole proto lze nazvat ideálním zdrojem bílkovin. Lysin se podílí na tvorbě karnitinu, a ten je potřebný a nenahraditelný při tvorbě energie v mitochondriích – buněčné elektrárně.

Největší množství antioxidantů obsahují v sestupném pořadí fazole fava, pinto, černé a čočka.

Tím, že nahradíme červené maso fazolemi, snížíme příjem nasycených tuků a současně zvýšíme příjem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a fytonutrientů bez tuku. Rostlinné bílkoviny navíc od živočišných brání ztrátám vápníku, což ocení lidé s rizikem osteoporózy. Platí, že zvýšený příjem bílkovin vede k vyplavování vápníku z kostí. Kyselost způsobená požíváním masa podporuje ztrátu vápníku na rozdíl od rostlinných bílkovin. Rostlinné bílkoviny mohou navíc nabídnout vitaminy a minerály pro zdravé kosti.

Fazole a obezita – zde fazole hrají důležitou roli při redukci váhy. Zasytí při nízkém obsahu kalorií a jejich konzumace přináší pocit sytosti a tak se nepřejídáme. Vysoký obsah vlákniny reguluje krevní cukr a brání pocitu hladu bez poklesu energie.

Fazole a rakovina – je známo, že preventivně působí proti rakovině, zejména slinivky, tlustého střeva, prsu a prostaty. Epidemiologické studie prokázaly nižší výskyt rakoviny u osob konzumujících větší množství fazolí i z hlediska obsahu kyseliny listové.

Fazole a krevní cukr – rozpustná vláknina ve fazolích reguluje hladinu krevního cukru.

Fazole a srdce – tady fazole prospívají i srdci, jelikož pro svůj vysoký obsah vlákniny jsou i zdrojem vitaminu B, kyseliny listové. Kyselina listová snižuje homocystein. Homocystein poškozuje cévní stěnu a zvyšuje riziko srdečně-cévních chorob. Kromě toho ve fazolích najdeme potřebné dávky draslíku, vápníku a hořčíku, tato kombinace vitaminů a minerálních látek snižuje riziko srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku.

Nejdůležitější při nákupu sušených fazolí je najít obchod s větším obratem, poněvadž nepříliš čerstvé po dlouhé době vaření nezměknou, stejně jako sušené fazole staršího data. Problém nastává v rozpoznání stáří fazolí, jelikož změny nejsou okem viditelné. Koupené fazole co nejdříve uvařte. Zkuste uvařit fazole za rok poté, co je koupíte!

Přítomnost prášku v sáčku značí starší fazole. Zkontrolujte, zda fazole nejsou rozlomené či jinak poškozené.

Před vařením proberte, odstraňte kamínky a jiné nečistoty. Propláchněte v sítu pod tekoucí vodou a namočte nejlépe přes noc. Čerstvé fazole vyžadují kratší dobu namočení a vaření. Fazole lze i rychleji uvařit v tlakovém hrnci.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier11
m-r-polsko2011-21
edf-tour-2010-bielsk...
47_1soutezni_den_270...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.