Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Kopřiva

Kopřiva

V ytrvalá bylina až 120 cm vysoká, celá rostlina je pokryta žhavými chlupy. Samčí a samičí květy jsou drobné, zelené a jsou na různých jedincích (rostlina dvoudomá). Kvete od června do září. Kopřiva palčivá, žahavka, je menší a je rostlinou jednodomou. Na dotek více pálí.

Kopřiva je rozšířena v celé Evropě. U nás roste na pustých místech, hlavně kolem plotů je jí plno, v křovinách, podél cest v příkopech apod.

Užívaná část-list, někdy nať a oddenek s kořeny. List i nať se sbírají od června do září (nejlépe v rukavicích, poněvadž pálí.) Suší se pokud možno rychle ve stínu. Teplota nesmí překročit 50°C, protože při vyšší teplotě by ztmavla. Droga je bez pachu a chutná poněkud hořce.

Účinné látky a působení. Hlavní účinné látky nejsou ještě dnes zcela známy. Obsahuje kyselinu mravenčí, octovou a další jiné látky. Vlastní „kopřivový jed“ je bezdusíkatá neprchavá látka pryskyřičného charakteru, která v nepatrném množství vyvolává známé pálení a svědění. Sušená droga svědivý účinek nemá a také ho nemají zahřáté výtažky, i kdyby byly připraveny z čerstvé rostliny. List, nať a kořen působí močopudně, mladé listy celkově posilují organismus a snižují v krvi hladinu cukru.

Užívá se vnitřně v nálevu (1čajová lžička řezané drogy na šálek vody.) Můžeme denně vypít až 3 šálky. Je to mírný močopudný prostředek při revmatismu, otocích a při zánětlivých onemocněních cest močových. Působí jako podpůrný prostředek při cukrovce (lidové užití) a jako prostředek proti jaterním a žlučníkovým chorobám. Je zažité v mysli všech, že kopřiva má blahodárný účinek na čištění organismu, včetně krve.

Také je známo, že podporuje růst vlasů. Mladé kopřivy můžeme také použít v kuchyni, třeba na přípravu salátu, polévek a jiných pokrmů. Salát nebo polévky z jarních kopřiv jsou oblíbené zejména v kombinaci s mladými listy pampelišky. Dále ji můžeme použít jako zeleninu k posílení a přeladění střevní činnosti a při chudokrevnosti.

Starší syrová rostlina slouží při revmatismu jako prostředek překrvující kůži. List kopřivy je také důležitou vývozní drogou.

Zdenka Křístková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

konf-bez-barier01
krajske_shromazdeni_...
P6231604
12_prijezd_2509-1832
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.