Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Léčivé houby v boji proti rakovině - Shii-take

Léčivé houby v boji proti rakovině - Shii-take

S tále více se nám dostávají do povědomí zázračné účinky hub, hlavně v boji proti zákeřným nemocem, jako jsou různé druhy rakoviny. Jistě každému dnes něco říká název Hlíva ústřičná, jejíž sadbu lze dnes koupit ve slaměnném balíku a úspěšně pěstovat doma. O té nyní ovšem řeč nebude, spíše Vám něco napíši o houbách, které mnozí neznáte, ale které v mnohém předčí známou Hlívu.

Z jihovýchodní Asie pochází houba, která proslavila japonskou a čínskou kuchyni - Shii-take, česky Houževnatec jedlý. Je oblíbená nejen pro svou vynikající a originální chuť, ale také pro obsah látek majících příznivý vliv na lidský organismus. V Japonsku je rozšířen názor, že pravidelné uživání této houby prodlužuje život a říká se jí lidově „Elixír života.“ Houževnatec jedlý, patří podobně jako Hlíva ústřičná do skupiny dřevokazných hub. Jeho název se skládá ze dvou slov: shii = dub, take = houba. Pro její pěstování se nejčastěji používá dřevo listnatých stromů, nejlépe dubu, buku nebo břízy. Poražený kmen se navrtá a do otvorů se vkládají špalíčky sadby, které je možné zakoupit i u nás. Na kmenech vyrůstá houba po dobu tří až šesti let a za tuto dobu je možné sklidit i pět kilogramů plodnic. Shiitake je dnes v celosvětovém měřítku nejčastěji pěstovanou houbou hned po žampionech.

Příznivé účinky houby Shiitake na lidský organizmus se začaly intenzivně vědecky zkoumat po výbuchu jaderné bomby v Hirošimě. V této době se totiž prokázalo, že právě Shiitake dokáže zlepšit průběh nemocí, které vznikaly z ozáření. Vědecké výzkumy poté odhalily velké množství zdraví prospěšných látek, m.j. pro lidský organismus nepostradatelné aminokyseliny. Shiitake je hodnotným zdrojem proteinů, minerálů, především draslíku, fosforu, železa a zinku, polysacharidů, bílkovin a také vitamínů, z nichž největší zastoupení má vitamín B1, B2, B3 a D.

Zvyšuje odolnost proti civilizačním chorobám, významně podporuje imunitní systém, neboť obsahuje látky bílkovinné povahy (interferon a interkinin). Interferon se aplikuje jinak injekčně např. při leukémii, ale v přírodní formě, jakou poskytuje Shii-take, ho stěží nalezneme. Kdo zná tuto léčbu, ví, že je pro zdravotnictví nesmírně drahá a musí se schvalovat odborníky v onkocentrech.

Houba účinně ničí také viry a bakterie, např. chřipkové, je účinná proti Lymské borelióze, stimuluje T buňky, zvyšuje činnost makrofágů (význam při řízení imunity), působí při likvidaci nádorových buněk, snižuje toxické účinky chemoterapie a radioterapie, snižuje nadměrné reakce při styku s prachem, pylem, peřím, některými potravinami a chemickými látkami. Výtažky z této houby snižují destrukční činnost viru HIV na buňku za současné podpory imunity.

Výrobky s houbou Shii-take v nejrůznějších formách (kapsle, tinktura, sušené plodnice aj.), jsou dostupné i v některých lékárnách, kromě prodejen se zdravou výživou a bylinkami.

Jelikož nejde napsat krátce o všech léčivých houbách najednou, budu pokračovat v příštích článcích.

Jana Bičaniková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

edf-tour-2010-bielsk...
01-opava-jakartovice
edf-tour-2010-bielsk...
IMG_0131
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.