Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Klanopraška čínská (Schizandra chinensis)

Klanopraška čínská (Schizandra chinensis)

O liáně, lidově „Magnolce čínské“, původem z Dálného východu, která má široké spektrum léčebných vlastností, jsem se dočetla poprvé již před 20 léty z knížky Ing. Pavla Kamíra Bylinář, Rostlinné stimulátory fyzických a duševních sil. Tehdy u nás tyto neznámé a nedostupné byliny, mě doslova nadchly. Později jsme Klanoprašku s úspěchem začali pěstovat na zahradě a měli možnost vyzkoušet její blahodárné účinky.

Dostala se k nám až mnohem později k pěstování jako ovíjívý opadavý keř na živý plot, který se dá tvarovat. Roste do délky deseti i více metrů. Jednotlivé stonky se proplétají a tvoří jakési provazce. Zdřevnatělé stonky příjemně voní a rovněž květy podobné jasmínu po citrónech. Plody jsou červené bobule v hroznech podobných rybízu. Mají svíravou, kyselou chuť. Je vhodná na stanoviště, kde má zastíněnou spodní část s kořeny. Množit ji můžeme jak vegetativně, tak semeny, která jsou v bobuli vždy dvě. Je náročná na vlhkost, má ráda spíše polostín. Neúspěchy s pěstováním mají příčinu v mělkém kořenovém systému, když jarní slunce prohřeje horní vrstvy, začne rostlina rašit a pak zmrzne. Jinak snáší nízké teploty až kolem -30 °C. Proto ji na zimu zakrýváme.

Léčebné účinky

Klanopraška patří mezi stimulátory a adaptogeny. Působí jako povzbuzující prostředek při námaze, zvyšuje tělesnou i duševní odolnost při extrémním zatížení organismu, antistresově. Dále působí při nemocech pohybového ústrojí, protože uvolňuje svalstvo, smasmolyticky, protihorečnatě, protibolestivě, prohlubuje dýchání. Při ateroskleróze, snižuje vysoký tlak, oddaluje únavu. Posiluje po dlouhodobých nemocech, stimuluje krevní oběh, chrání játra, léčí žaludek i střeva.

Je výborná na zlepšení ostrosti zraku, protože zvyšuje kvalitu a intenzitu vidění. Vím, že lékaři v té době byli zásadně proti bylinám a alternativním preparátům, proto mě rozesmál údiv mé oční lékařky, když místo se postupně zvyšujících dioptrií na dálku, mi naměřila o 3/4 dioptrie méně. Užívala jsem tenkrát pravidelně čerstvé listy Klanoprašky, které se doporučují rozžvýkat zvláště v době velkých veder při srdečních či celkových slabostech. Tato rostlina je využitelná celá. Z plodů, listů, dřeva je možné vařit čaj. Léčivé látky jsou obsažené ve všech částech Klanoprašky stejně. Nejčastěji se užívají listy čerstvé i sušené. V bylinkářských prodejnách i v některých lékárnách jsou dnes již k dostání lihové tinktury a sušené plody Klanoprašky. V prodejnách zdravé výživy lze koupit i džem.

Klanopraška je v alternativní medicíně velice populární. Je bohatá na účinné látky a přirovnává se k účinkům kořene Žen-šenu. Oproti němu zachovává stabilní obsah prospěšných látek. I když jsou přípravky z ní dostupné, mohu doporučit její pěstování, které není obtížné a rozhodně se vyplatí.

Jana Bičaníková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

65_vylet_2809-1735
IMG_5444
IMG_0179
P5303072
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.