Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Pohanka

Pohanka

P ohanka je jednoletka, která pochází ze střední Asie. Vzhledem k použití a zpracování je často mylně považována za obilninu. Patří však do čeledi rdesnovitých, stejně jako šťovík nebo rebarbora. V České republice se pěstuje už od 12. století a v 16. století byla nejoblíbenější potravinou. Byla považována za potravu pro chudé. V současné době je oblíbená hlavně mezi vegetariány a makrobiotiky. Pohanka má dobrou chuť a hlavně čistí trávicí ústrojí. Podle Odborníků má blahodárné účinky na tělo i duši člověka.

Z pohanky se dělají hřejivé obklady, které z těla odvádějí přebytečnou vodu. Konzumace pohanky upravuje hladinu cholesterolu, a proto brání zvyšování krevního tlaku a omezuje kardiovaskulární onemocnění.

Pohanka svým obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny přispívá ke snížení hladiny cholesterolu. Udržuje cévy pružné, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitamínu C. Pomáhá zastavovat krvácení, pomáhá léčit hemeroidy, žaludeční a dvanácterníkové vředy. Ulevuje ženám, které trpí silným menstruačním krvácením. Zpevnění cévních stěn má za následek posílení potence u mužů.

Pohanka obsahuje například vitamíny skupiny B, které potřebujeme na imunitu, pevné nervy, zdravou kůži a vlasy. Antioxidant vitamín E nás chrání před účinkem volných radikálů. Z minerálů obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík a železo. Má vysokou výživnost a dodává nám energii.

Pohanku je nejlepší nevařit, jenom ji spařit vařící vodou a pak ji nechat nabobtnat pod utěrkou. Často se používá pří pečení nebo vaření, když ji použijeme místo běžné mouky. Používá se do salátů, polévek, omáček a kaše.

Lépe je kupovat pohanku světlou, loupanou mechanicky, než tmavší, ta je loupaná tepelnou úpravou.

Jarmila Jalowiczorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

68_vylet_2809-1855
krajske_shromazdeni_...
19_zahajeni_2609-125...
krajske_shromazdeni_...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.