Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Rybíz stromkový

Rybíz stromkový

R ybíz se hojně pěstuje na našich zahrádkách a náramně se mu daří v našem podnebí a ani nepotřebuje velkou starostlivost a přesto sklízíme velkou úrodu plodů. Rybíz se dělí na raný, středně raný a pozdní. Daří se mu ve vlhčí hlinité a v hlinitopísčité či písčitohlinité půdě.

Rybíz je bohatý na vitamín C. V tomto kyselém ovoci se nachází i rutin, který se příznivě podílí na funkci cévního systému. Dále v rybízu najdeme i vitamíny B skupiny a to hlavně B3 a B5, jež kladně působí na nervy, vlasy a kůži.

Plody rybízu jsou bohatým zdrojem antioxidantů a ty se v těle přeměňují na vitamín A, kde tento vitamín má záslužnou péči o sliznice, zrak a zároveň nám zesiluje imunitu. Ve složení rybízu je velké množství stopových prvků a to především vápník, železo, hořčík, draslík a mangan. Dokonce rybíz je obohacený o třísloviny, pektin a podstatné nenasycené mastné kyseliny. Společně tyto látky kladně působí na naše zdraví a celkovou kondici těla.

Už naše babičky věděly o skvělých účincích rybízu. Po generace je rybíz cenný a levný zdroj vitamínů a to i v období zimy ve formě džemů, sirupů, marmelád, želé či zmražených plodů. Konzumace rybízu přispívá k zvyšování imunity a tím výrazně pomáhá při léčbě různých bakteriálních a virových infekcí, mezi něž patří například chřipka, angína, bronchitida, ale i záněty dutin.

Je známo, že karoteny a vitamín A v rybízu náš organismus zbavuje volných radikálů a působí vlastně i jako prevence proti některým typům rakoviny. Dále karoteny chrání a obnovují buňky a jsou tedy významné na obnovu sliznice po nemoci. Vitamín A nejen příznivě ovlivňuje náš zrak, ale je dobrý pomocník při šerosleposti. Rutin v rybízu má na starost optimální průchodnost krve a pružnost cév. Obzvlášť trpící lidé na křečové žíly, otoky končetin či lidé postižení vysokým krevním tlakem a sklonem k častým modřinám by měli do stravy zařadit černý rybíz.

Veškeré ovoce je nejužitečnější a tedy nejzdravější pro náš organismus vždy v syrové podobě a to platí i o rybízu, ale musíme přihlédnout i k tomu, že rybíz po tepelném zpracování si stále zachovává velké množství blahodárných látek. Například džemy z rybízu se můžou pochválit vysokým podílem pektinů a to jsou látky, které způsobují želírování ovoce, a tudíž není nutné kromě cukru používat žádné další přísady.

Oblíbený je i sirup z rybízu, zajistíme si tak nápoj plný vitamínů během celého roku. Díky zmrazení rybízu se nám naskýtá možnost kdykoliv ho použít na pečení bublanin, nebo klasických kynutých rybízových buchet, dortů s želé atd., jsou především oblíbené díky svoji jedinečné nakyslé chuti.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140657
P1090997
56_vylet_2809-1033
rakousko2011-09
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.