Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Čistička vzduchu

Čistička vzduchu

istička vzduchu má za cíl filtrovat vzduch v místnostech od prachových částic a na nich uchycených alergenů. Nejefektivnější jsou v domácím prostředí, kde snižují koncentrace alergenů a to především alergenů domácích zvířat, plísní a roztočů. V pylových sezónách významně redukují i pylové alergeny, ty se bohužel přenášejí do bytových prostorů při větrání, na oblečení, jsou přinášeny i ve vlasech a na pokožce těla obyvatel bytu.

Čističky jsou velmi prospěšné v ložnicích, tady nám umožní, díky zřetelnému snížení koncentrace alergenů, kvalitní spánek.

Ideální je, aby čistička profiltrovala celý objem vzduchu v místnosti za 20–60 minut a filtr tak zachytil částice kolem 3–5 mikrometrů, což je průchodnost dolních dýchacích cest. Proto se zaměřte při koupi čističky na výkonnost, to znamená na schopnost pročistit určitý objem vzduchu za určitou časovou jednotku (je uvedena v technických parametrech jednotlivých přístrojů) a účinnost, to znamená jak malé částice filtr přístroje je schopen zachytit.

Umístit by se měla čistička vždy, aby nasávací část směřovala k oknu a výstupní otvor byl otočený do místnosti nebo na postele atd. Během chodu čističky nikdy nevětrejte, a aby byla zajištěna účinnost čištění, nezapomeňte měnit zavčasu filtry. Jedině tak docílíte nejlepších výsledků.

Nejčastěji narazíte na čističky s vodním filtrem, HEPA anebo elektrostatickým filtrem.

Vodní filtr zachytí prašný aerosol, který znečišťuje vdechovaný vzduch, do vlastní nádržky s vodou. Nesmíte zapomínat u této čističky na včasnou výměnu znečištěné vody ve filtru.

Čističe s filtry typu HEPA se mohou pochlubit vyšší protiprašnou účinností. Ty nezachycují prach do vody, ale přímo ho pohlcují. Nutností je ovšem měnit filtry, které zrovna nejsou nejlevnější. Tyto čističky jsou poněkud hlučnější, protože mají zabudovaný ventilátor.

Pak tady máme čističky s elektrostatickým filtrem, pozitiva jsou v nízké spotřebě elektřiny a v omyvatelnosti přístroje. Velkou výhodou těchto čističek je, že dokážou zachytit mikroprach, mají tudíž nejvyšší protiprašnou účinnost a jeví se jako nejlepší volba.

Prodejci nabízí i čističky, které čistí vzduch ozónem. Zbavují vzduch nejen virů, bakterií, ale i různých pachů a kouře. Ovšem přílišná koncentrace ozónu může způsobit únavu, bolesti hlavy a u někoho i nevolnosti.

Opatrní byste měli být i u čističek s fotokatalyzátorem, ty využívají k čištění ultrafialového záření, ničí sice výborně toxické látky, ale současně vypouští do vzduchu čistou vodu a oxid uhličitý.

Potom tu máme ještě ionizátory, ty se podílejí na tom, že v jejich blízkosti získávají prachové částice elektrický náboj a posléze jsou v čističce snadněji zachytávány na opačně nabitých filtračních plochách. Tento princip je bezhlučný

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_9266
79_2soutezni_den_290...
luhacovice-08
P6231615
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.