Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Bodnutí hmyzem, dá se ubránit?

Bodnutí hmyzem, dá se ubránit?

D á se vyzrát na hmyz, který na nás nelítostně útočí? Můžeme si to zavinit i sami tím, že vyrušíme hmyz a vyprovokujeme ho k útoku a ten, jelikož se živí krví, tak nás poštípe. Při bodnutí hmyzem jsou do našeho těla vpuštěny chemické látky v podobě jedu a látky, které působí proti srážlivosti krve. A díky této kombinaci zažíváme ne zrovna příjemné chvilky, ale různé alergické reakce a nepříjemné okamžiky. Místa poštípaná hmyzem obvykle svědí, bolí, zarudnou a může se projevit i otok nebo kopřivka.

Ve většině případů se stává, že bodnutí včelou, vosou či sršněm u citlivějších lidí zapříčiní vážnější komplikace a tady byste neměli vyčkávat, ale zcela neprodleně vyhledat lékařské ošetření, a to pokud osoby reagují na poštípání alergickou reakcí, což je třeba dušnost, nevolnost, mdloba, závrať, zmatenost, otok rtů či bodnutí na krku, v okolí hrtanu nebo v puse.

Lékaře navštivte i přesto, že vás sice nepoštípala vosa, včela, sršeň, ale jakýkoliv hmyz a vy jste v místě vpichu ani po třech dnech nezaznamenali změnu k lepšímu a to v podobě vymizení zarudnutí. Může se jednat o první signál zanesení infekce. Je opravdu důležité toto nepodcenit, abyste nic nezanedbali a nepřivodili si tak třeba otravu krve.

Dle našich babiček byla první pomoc při bodnutí hmyzem toto místo „počůrat“ a to proto, poněvadž moč ve svém složení má látky, které dezinfikují, neboli likvidují bakterie a tak dochází k eliminaci nákazy. Postižená místa je účinné zchladit studenou vodou, čímž si zaručeně zmenšíte otok a zabráníte i usazování bakterií v ráně. Na otoky je efektivní použít i ledové obklady, jež ochladí a současně zmenší napuchnutí. Postačí, když zabalíte do ručníku cokoliv zmraženého a přiložíte na otok.

Výborný prostředek je i cibulový obklad. Plátky z cibule přiložte na postižené místo minimálně na čtvrt hodiny. Šťáva z cibule intenzivně snižuje otok a působí i proti svědění. Naše babičky na ránu přikládaly obklady namočené ve slivovici. Není podstatné, zda máte lékárenský zředěný líh nebo čistý destilát, použít se dá obojí. Alkohol je osvědčený přípravek našich babiček na otoky, samozřejmě ve formě obkladů.

Místa poštípaná hmyzem se ošetřují i olejem z levandule nebo čajovníku australského (tea tree oil). Oba mají vysoce dezinfekční účinek, jsou to nejsilnější přírodní antiseptika. Likvidují viry, bakterie a znemožňují šíření nákazy, neboť pronikají až do poškozené tkáně. Využívají se také na akné, drobné řezné rány, odřeniny, záněty v ústech, afty a opary.

V lékárnách zakoupíte rozličné repelenty a spoustu dalších přípravků proti dotěrnému hmyzu. Například známý je fenistil gel – používá se při svědivých onemocněních kůže, kopřivce, po bodnutí hmyzem či popáleninách způsobených sluníčkem, nebo na mírné povrchové popáleniny. Dalším pomocníkem je urgodermyl – tekutý film, po aplikaci zklidňuje a je voděodolný. Rychle zasychá a vytváří ochranný film, čímž ránu izoluje od vnějšího vlivu.

Pro zajímavost, víte, že komáři upřednostňují více lidi, kteří se hodně potí? Tito bzučící tvorečkové rozpoznají až na vzdálenost 35 m kysličník uhličitý a kyselinu mléčnou, jež vylučujeme při pocení a dýchání.

Více je bolestivé bodnutí sršněm než včelou, oproti tomu sršní jed je zase méně toxický.

Larvy komárů jsou natolik odolné, že dle vědců, přežijí i roční pobyt ve vesmíru na oběžné dráze.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
krajsky-odborn08
P1090954
cyklomaraton-k24-201...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.