Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Co hrozí naším plicím (1. část)

Co hrozí naším plicím (1. část)

O dpověď na tuto otázku se může jevit jako zdánlivě jednoduchá a jednoznačná. Stručně by se dalo říct, že plicím hrozí plicní choroby a ten, kdo by takto odpověděl, by měl samozřejmě pravdu. Mezi plicní choroby patří všechna onemocnění, která postihují strukturu a funkci plic. Samozřejmě každá z těchto nemocí má své specifické příznaky a projevy, podle kterých ji lze odlišit od jiných.

Jedna plicní choroba například narušuje okysličování krve v plicních sklípcích a odstraňování oxidu uhličitého. Druhá zase schopnost průdušek přivádět vzduch právě do plicních sklípků. Takovým narušením může být buď zúžení průdušek, nebo porucha dýchacích svalů, které plíce rozepínají. Existují ale také nemoci, při kterých plíce nedokáží odstranit cizorodé látky, které se v nich vyskytují v množství, jež přesahuje limit obranného systému plic.

Nemocí, které mohou ohrozit naše plíce je opravdu dost a je tedy těžké je všechny vyjmenovat, a proto si nyní uvedeme alespoň některé z nich. Jedním z nejčastějších a nejběžnějších onemocnění plic je obyčejné astma. Tu zná snad každý. Nemoci jako jsou plicní trombóza, plicní karcinom, plicní hypertenze, plicní embolie, syndrom dechové tísně u dětí, syndrom dechové tísně u dospělých či cystická fibróza už mezi lajky nejsou tak, řekněme, populární. Když už se seznamujeme s plicními nemocemi, nesmíme zapomenout zmínit i tuberkulózu, zápal plic a chronické obstrukční plicní nemoci. Jsou však i takové choroby, které nenapadají plíce přímo, zato mají vliv na normální dýchání nemocného. K takovým chorobám patří poruchy hrudního koše, svalů, ale také nervového systému nebo srdce. Pro lepší představu uvedu třeba svalovou dystrofii, či amyotrofickou laterální sklerózu.

My se teď ale budeme věnovat něčemu jinému. Jistě jste si všimli, že při vyjmenovávání některých nemocí ovlivňujících plíce přímo jsem jako poslední zmínila chronické obstrukční plicní nemoci. Udělala jsem to úmyslně, protože právě o tomto onemocnění budou pojednávat další odstavce článku.

Tak tedy pod názvem chronické obstrukční plicní nemoci se skrývají v podstatě dvě onemocnění a to chronická bronchitida a plicní emfyzém. Jedná se o onemocnění dolních dýchacích cest, zejména plicních tkání. Právě tam se vytvoří překážka, která pak brání nemocnému plnohodnotně dýchat. Zmíněnou překážkou je zvýšený odpor v dýchacích cestách. Kvůli tomu hůř proudí vzduch při výdechu.

U této nemoci jsou dva základní rizikové faktory. Zaprvé kouření a za druhé prašné prostředí. Kouření vnímá spousta lidí jako příjemné zpestření běžného života a jak to tak vypadá, neztrácí popularitu, ačkoliv lidé vědí, jak je škodlivé a nebezpečné. Přitom právě kouření způsobuje, že se do naších plicních sklípků dostává dehet a další nečistoty, které obsahuje cigaretový tabák. Plicní sklípky bychom si mohli představit jako malé komůrky, v nichž je zachycován kyslík. Odtamtud jej krev rozvádí do těla. Nachází-li se však v těchto sklípcích hlen nebo vzduch, je přeměna kyslíku nemožná, protože se nemá kde uskutečnit. Navíc dochází ke snižování samotného objemu plic. Prašné prostředí je pro člověka nebezpečné, pokud v něm bydlí nebo pracuje. V ohrožení jsou tedy kromě kuřáků také brusiči skla, horníci v uhelných dolech, osoby pracující v cihelnách nebo vyrábějící azbest. I v tom případě se v plicních sklípcích daného člověka ukládají nečistoty, trvale se rozrušují a poté přestavují. K překážce dochází především při vdechování. Mezi škodlivé látky, o kterých je řeč, patří jmenovitě oxid siřičitý, dusíkaté plyny, uhlovodíky, formaldehyd a jiné. Rizikové faktory, které jsme dosud probírali jsou hlavními, ale nejsou jedinými faktory. Nelze tedy vyloučit, že se chronická obstrukční plicní nemoc vyhne nekuřákovi, který se nikdy v prašném prostředí nepohyboval. Její vznik totiž ovlivňují ještě opakované infekce dýchacích cest, znečištěné ovzduší. Svou roli zde sehrává i věk a pohlaví. Tato nemoc častěji postihuje muže. Ale také lidi, kteří prodělali tuberkulózu, opakované zápaly plic, dokonce i astmatiky.

Příznaky, projevy onemocnění i léčba všem těmto tématům se budeme věnovat ve druhé části článku. Chybět nebude ani prevence a způsoby, kterými si může nemocný pomoci sám.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

10
Olympiada_v_Sizuoka3
cyklomaraton-k24-201...
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.