Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality O prázdninách se určitě bude dětem líbit výlet lanovkou

O prázdninách se určitě bude dětem líbit výlet lanovkou

L anovky jsou příjemným zpestřením každého výletu. Nejenom. že nám ušetří namáhavé stoupání, ale jízda na nich bývá hlavně pro děti opravdovým zážitkem. A přiznejme si rodiče mrňat, pro vás je výlet lanovkou nahoru a po svých zpátky do údolí často jedinou možností, jak seznámit malé děti se světem velkých hor.

Vydejte se z Trojanovic na Pustevny. Je tam dvousedačková lanovka. Délka dráhy je 2790 m.

Pustevny, významné beskydské středisko letní i zimní rekreace, jsou zároveň vyhlášenou křižovatkou turistických stezek. Nachází se tam řada sjezdovek, běžeckých tratí, ale i skokanský můstek. Pustevny můžete navštívit celoročně. Dolní stanice lanovky leží v Trojanovicích-Ráztoce, asi necelý kilometr od centrálního parkoviště. Po upravené hřebenovce od horní stanice lanovky se můžete vydat i s mrňaty k vyhlídkovému altánu Cyrilka a dál kolem sochy boha Radegasta až na Radhošť k poutní dřevěné kapli sv. Cyrila a Metoděje. Radhošť je jedna z nejznámějších beskydských hor s nádhernými rozhledy. Byl údajným kultovním místem starých Slovanů. Pochází odtud i jeden ze základních kamenů pro Národní divadlo v Praze. První stylové turistické chalupy na Pustevnách byly postaveny už na konci 19. století. Pustevna (1891), Maměnka, Libušín a Zvonička (1898) vznikly podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče a jsou památkově chráněny. V jídelně Libušína jsou malby podle kartonů Mikoláše Alše.

Další výlet lanovkou je z Ramzovského sedla na Šerák. Délka dráhy: Ramzová - Černava je 1340m, Černava - Šerák je 1852m. První část dvousedačková, druhá jednosedačková lanovka.

Ramzovské sedlo s nadmořskou výškou 760 metrů je významným střediskem letní i zimní rekreace v oblasti hrubého Jeseníku. Právě tady začíná sedačková lanovka, která vás vyveze po přestupu v mezistanici Černava až na vrchol hory Šerák (1351 m). Uvidíte odtud překrásně na Jesenicko, Staroměstsko, Králický Sněžník a Rychlebské hory. Šerák je významnou křižovatkou turistických cest. Ve vrcholových partiích hory najdete přírodní rezervaci Šerák-Keprník.

Lyžařský areál v Ramzovském sedle nabízí více než osm kilometrů pravidelně upravovaných sjezdovek s převýšením 60-550 metrů. Proto si tu na své přijdou nejen nároční lyžaři, ale také začátečníci. Pro malé děti jsou široké a pozvolné sjezdovky v Ramzovském sedle opravdovým rájem na zemi.

Jestli se o prázdninách, vypravíte do Českých Budějovic, nenechte si ujít výlet lanovkou z Krasetína na Kleť. Délka dráhy je 1752 m, a lanovka je jednosedačková.

Hora Kleť (1083 m) leží severozápadně od Českého Krumlova a je nejvyšším bodem Blanského lesa. Sedačková lanovka vedoucí na její vrchol začíná v obci Krasetín a překonává výškový rozdíl 346 m. V těsné blízkosti horní stanice najdete horskou chatu, observatoř, vysílač a kamennou rozhlednu z roku 1825. Při hezkém počasí lze z této rozhledny vidět Alpy. Hvězdárna na Kleti je pobočkou Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

17-opava-jakartovice
narozky4
rovna_prava_pro_vsec...
konf-bez-barier03
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.