Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Půst, čím se odlišuje od diety?

Půst, čím se odlišuje od diety?

H ned ze začátku si vysvětlíme pojem půst, není to dieta, ale při půstu dochází k zpomalení a následně k zastavení činnosti žaludku. Nazveme to obdobím, kdy přestanete přijímat potravu a pijete pouze vodu. Nejideálnější je čistá přírodní voda. A tady je ten rozdíl od diety, pokud během půstu konzumujete ovocné šťávy nebo minerálky, nejedná se o půst, ale dietu. Půst se obvykle drží jeden den, tři dny, týden, patnáct dnů, tři týdny nebo čtyřicet dní.

Půstem se zbavujeme starých usazenin v těle. Energii, kterou by jinak tělo vydalo na zpracování potravy, může tak využít k zvýšené aktivaci ledvin, jater, střev a ostatních orgánů pročišťujících tělo. Může se přihodit, že v některém orgánu zůstane chemikálie třeba z koncentrovaného jídla, z léků a to pak zapříčiní otravu celého těla. V průběhu půstu vynechejte rozhodně kávu a alkoholické nápoje. Soustřeďte se na to, že nebude zrovna nejlepší během půstu vykonávat těžší fyzickou práci nebo držet půst při nízké okolní teplotě, neboť tělo potom má narušenou termoregulaci. Pokud se objeví bolest hlavy a nevolnost, zkuste zvýšit příjem tekutin, snažte se maximálně odpočívat a dopřejte si dlouhý spánek. Hladověním se vytváří na jazyku povlak, který odstraňujte například speciálními kartáčky na jazyk.

Nejhorší překážkou v půstu se mohou stát naši nejdražší a to když zjistí, že se postíte, budou se snažit vám to rozmluvit vším možným způsobem a hlavně tím, jak si můžete ublížit a následně umřít. Proto se radí držet půst na chalupě, chatě, v horách nebo všude tam, kde budete o samotě. Kohokoliv se zeptáte, kdo už má tuto zkušenost za sebou, nikdy vám neřekne na téma půst něco negativního. Právě naopak, může vás psychicky podržet.

Uvádí se, že nejlepší období pro začátek půstu je LEDEN a 40denní půst nebývá doporučován osobám mladším 21 let.

Tady je schéma pro nastartování organismu na 40denní půst:

  • Leden - každý pátek 24 hodin půst začít v pátek ráno bez snídaně, skončit se má v sobotu ráno a to snídaní z dušené zeleniny.
  • Únor - 1. týden 3 dny půst začít v pátek. Zbylé pátky v měsíci jednodenní půst.
  • Březen - 1. týden 7 dní půst od pátku do pátku, další pátky v měsíci jednodenní půst.
  • Duben - 1. týden 15 dní půst od pátku do pátku, další pátky v měsíci jednodenní půst.
  • Květen - pouze jednodenní půsty v pátek.
  • Červen - 1. týden 21 dní půst od pátku do pátku, další pátek v měsíci jednodenní půst.
  • Červenec - pouze jednodenní půsty v pátek.
  • Srpen - pouze jednodenní půsty v pátek.
  • Září - 40 dní půst.

Jednodenní půst lze nazvat pravidelnou očistou zažívacího traktu těla. Pro zajímavost piloti můžou zažívat ve větších výškách prudké bolesti břicha hlavně v nepřetlakovaných kabinách, proto jednodenní půst je výborný taky pro ně, na odstraňování plynů z těla.

3denní půst lze nazvat pravým poznáním názvu hlad.

7denní půst to je výcvik trpělivosti.

15denní půst, to je výcvik vůle.

21denní půst, dokonalé odstranění tuku a škodlivých usazenin, jež jsou počínající nádory nebo se opakující nemoci. Je to vlastně takový restart imunity.

Čtyřicetidenní půst, po 40 dnech už tělo spotřebuje všechny rezervní zásoby a dochází ke spalování hladkého svalstva.

Zařazování stravy po půstu by mělo být opatrné a střídmé. První den konzumujte pouze napařenou zeleninu. Potom je vhodné zařazovat lehce stravitelné potraviny a postupně zvyšovat množství. Musíte sledovat váš organismus a podle toho přizpůsobit množství jídla. Ideální bude více menších porcí za den.

Nikdy neprovádějte dlouhodobější hladovky bez potřebných znalostí a opakovaného vyzkoušení krátkodobých půstů.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

krajsky-odborn07
narozky3
P6265893
P6265896
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.