Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Štítná žláza

Štítná žláza

K do onemocní štítnou žlázou, může ho to dost potrápit a svými projevy znepříjemnit kvalitu života. Štítná žláza je uložena v oblasti krku po stranách a její tvar připomíná motýla. Skládá se z pravého a levého laloku, které jsou spojeny tenkým můstkem. Její funkce je tvořit hormony, které se krví dostávají do celého těla a ovlivňují jednotlivé systémy a orgány v těle. Aby dobře fungovala štítná žláza je nezbytný dostatek jodu.

Druhy poruch štítné žlázy:

Funkční poruchy štítné žlázy

Hypotyreoza je snížená činnost štítné žlázy, to znamená nedostatek hormonů štítné žlázy. Nejčastěji způsobená chronickým autoimunitním zánětem štítné žlázy, odstraněním štítné žlázy, nedostatkem jodu.

Jejími příznaky jsou zpomalení metabolických dějů v těle: únava, nevýkonnost, zimomřivost, zpomalené myšlení, suchá kůže, lámavost nehtů, vypadávání vlasů, otoky v obličeji, zácpa, nepravidelná menstruace. Příznaky se mohou projevovat nepravidelně, někdy je nemocný člověk ani nevnímá. V novorozeneckém a dětském věku způsobuje zpomalení růstu a zhoršení psychomotorického vývoje. Nemocný člověk musí po celý život užívat léky pravidelně a na lačno, které nahradí hormony štítné žlázy.

Hypertyreoza je zvýšená činnost štítné žlázy, to znamená nadbytek hormonů štítné žlázy. Nejčastěji způsobená nemocí Graves – Basedowovou nemocí, která je spojena i postižením očí, uzlem s nadměrnou tvorbou hormonů štítné žlázy, více uzlovou přestavbou žlázy se zvětšením a s nadprodukcí hormonů. Také muže být způsobená při léčbě hypotyreózy předávkováním.

Jejími příznaky jsou urychlení metabolických dějů v těle, nesnášenlivost tepla, pocení, třes, nervozita, průjem, nespavost, bušení srdce, hubnuti - pokles hmotnosti je někdy velmi výrazný. Léčení spočívá ve zklidnění tyreotoxikózy pomocí léků. Při opakovaném onemocnění nebo nedostatečném účinku léků je nutná léčba chirurgická nebo v některých případech podání radioaktivního jodu.

Morfologické poruchy štítné žlázy

Struma se označuje jakékoliv zvětšení štítné žlázy. Zvětšení může být rovnoměrně a nebo způsobené přítomností uzlů. Struma může být viditelná pouhým okem, ale může být také zanořena, není ji vidět a může způsobovat tlak v krku, dále také polykací nebo dechové potíže, chrapot, změnu hlasu. Zdravá štítná žláza má velikost u žen do 18 ml a u mužů do 22 ml. Příčinou tohoto onemocnění je nejčastěji chronický autoimunitní zánět, zvýšená činnost nebo nedostatek jodu v mládí.

Uzel je shluk změněné tkáně štítné žlázy, tyto uzly tam nemají co dělat. Těch uzlů může být více nebo i celá žláza prostoupená uzly. Tyto uzly je třeba sledovat, protože mohou být zhoubné i nezhoubné.

Cysta je dutina ve štítné žláze vyplněná čirou tekutinou nebo krví. Může vzniknout po virovém onemocnění. Tekutý obsah se odsává a posílá se na cytologické vyšetření. U větších cyst se muže opakovat odsávaní, protože se jejich obsah často doplňuje. Po odsátí buď dojde k vymizení, nebo při jejím zvětšování se odoperuje.

Záněty štítné žlázy

Akutní zánět štítné žlázy způsobuje bakteriální infekci, projevuje se bolestí, zduřením štítné žlázy, zarudnutím kůže nad štítnou žlázou, horečkou a léčí se antibiotiky.

Subakutní zánět štítné žlázy je asi způsobený viry nebo infekcí dýchacích cest a štítná žláza je citlivá a zduřená. Obvykle se vyhojí bez následků, ale může se stát, že dojde k trvalému poškození funkce štítné žlázy. Může se i opakovat po další infekci dýchacích cest.

Chronický autoimunitní zánět štítné žlázy vzniká v důsledku poruchy imunity, která vede k tvorbě protilátek proti štítné žláze. Může to být dědičné. Štítná žláza může být zvětšená, normální nebo zmenšená. Na začátku je výkonnost štítné žlázy normální, ale v dalších létech se výkonnost snižuje. Při snížení funkce štítné žlázy nebo se strunou se léčí hormony. Zde je užívání jodu nevhodné, pouze v období těhotenství.

Nádory štítné žlázy

Mohou se vyskytovat v každém věku, ale jsou vzácné. Mají vzhled uzlu a projevují se zduřením uzlu na krku. Zjistit se to dá při cytologickém vyšetření nebo při odebrání operativně štítné žlázy, pak se posílá na histologické vyšetření. Štítná žláza musí byt hned celá odoperována a doléčená radiojodem, poté celoživotní užívání hormonu štítné žlázy.

Vyšetření onemocnění u štítné žlázy:

  • klinické vyšetření, příznaky choroby a obtíže
  • laboratorní vyšetření, hladina hormonu a protilátek
  • sonografické vyšetření, které zjistí velikost, uložení a strukturu štítné žlázy
  • o léčbu se stará endokrinolog
Léčení štítné žlázy záleží podle konkrétního onemocnění, věku a dalších nemocí. Při léčbě obvykle dochází k odstranění potíží a umožňuje žít plnohodnotný život, pracovní i sportovní aktivity. Léčba je dlouhodobá, anebo celoživotní pod dohledem endokrinologa

Štítná žláza v těhotenství

Pro správný vývoj plodu v děloze je třeba dostatek hormonu štítné žlázy. Nejrizikovějších je prvních 10 – 12 týdnů, kdy je plod úplně závislý na hormonech z oběhu matky, později tvoří i jeho štítná žláza. Dostatek hormonu štítné žlázy a jodu je velice důležitý během i v období kojení. Když žena zjistí, že je těhotná, měla by to okamžitě nahlásit svému endokrinologovi, který jí zkontroluje hladinu hormonu štítné žlázy. Endokrinolog jí podle výsledku určí, jaké dávky léků bude užívat. Hormony štítné žlázy plodu neškodí, pokud jsou správně užívány.

Žena, která chce mít dítě, se nemusí ničeho obávat, když bude užívat léky a bude spolupracovat z endokrinologem, bude vše v přádku.

Vanda Bruková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

p1140663
P5303073
img_9112
P6265896
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.