Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Bodnutí hmyzem si občas vyžádá lékařské ošetření

Bodnutí hmyzem si občas vyžádá lékařské ošetření

K omáři, ovádi, a klíšťata se živí krví oproti tomu vosy a včely bodnou většinou jen, když se cítí ohroženy. Hmyzí jedy obsahují látky, které způsobují otoky a pálení kolem místa vpichu. Charakteristická hmyzí bodnutí se vyznačují zarudlými svědicími a oteklými pupínky. Je známo, že bodnutím se do těla dostávají cizorodé látky, a ty spouští obranný mechanismus, který je v případě alergie přílišně silný.

Ačkoli bodnutí hmyzem zpravidla není nebezpečné, může se stát, že si někdy vyžádá lékařské ošetření. Dle výzkumu totiž každý padesátý člověk reaguje na bodnutí hmyzem alergicky.

Jak se chránit před bodnutím hmyzu? Asi tím, že bychom měli hmyz odpuzovat. Některý hmyz reaguje na rozmanité látky, např. silice levandule a hřebíčku, které se nanášejí na pokožku těla. Dokonce požíváním česneku, vitaminu B a zinku v tabletách docílíme efektivních výsledků v odpuzování hmyzu od bodnutí či přisátí.

Když už se stane, že nás hmyz bodne, má se rána ústy vysát, aby se odstranil z těla hmyzí jed a ten se slinami vyplivnout. Otok lze potlačit studeným obkladem nebo kostkou ledu zabalenou v hadříku. Je hodně významné otok a svědění mírnit, neboť jinak vznikne začarovaný kruh svědění a škrábání. Čím více se škrábeme, tím více otok napuchne a tím víc nás to svědí a pálí. Závěrečný efekt potom je v podobě mokvajícího a hnisajícího poškození kůže.

Bylinky pomáhající na kůži po bodnutí či přisátí hmyzem:
  • Nejsou-li ve volné přírodě k dispozici žádné jiné prostředky, je účinné chlazení slinami.
  • Arnika je známá svými léčivými látkami – terpenovými sloučeninami, flavonoidy, silicemi (mimo jiné tymolem) – vykazuje ideální protiotokový a navíc protizánětlivý účinek.
  • Levandulová silice pomáhá proti svědění.
  • Silná vůně hřebíčkové, levandulové a cedrové silice dokáže hmyz odpudit.

K mírnění svědění a k potlačení otoku pomáhá šťáva z čerstvých rostlin a léčivé byliny ve formě oleje nebo masti. Výborný je list jitrocele kopinatého. Ihned po zranění vymačkejte pár kapek šťávy přímo na ránu a to rolováním listu v ruce, kdyby se to nepodařilo, tak rožvýkejte nebo rozklepejte několik listů a přiložte na ránu.

Proti bolestivým a otékajícím vosím bodnutím je vynikající šťáva z cibule.
Místo vpichu potřete rozříznutou cibulí, nechte vstřebávat 5 až 15 minut a potom místo zchlaďte studenou vodou.

Arnika je pro zevní použití nabízena ve třech formách: jako mast s 10 až 15 procenty arnikového extraktu, dále jako chladivý arnikový gel bez tuku a jako poslední alkoholová arniková tinktura, lze ji ředit a pak používat na omývání a obklady.

PŘÍRODNÍ REPELENT:
Skvělá a hlavně účinná je směs silic, skládá se z 3ml hřebíčkové silice, 3ml cedrové silice, 3ml peprnomátové silice, 8ml levandulové silice (peprnomátovou silici můžete nahradit santalovou silicí). Repelent naředíme - 20 kapek této směsi a 20 ml 40 % alkoholu. Tuto naředěnou směs dejte do rozprašovací lahvičky nebo potírejte kůži, lze ředit i olejem z pšeničných klíčků.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
narozky2
rovna_prava_pro_vsec...
55_vylet_2809-1031
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.