Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Voda, nebo limonáda?

Voda, nebo limonáda?

V šichni víme, že máme dostatečně pít. Víme, ale co pijeme? Je všechno vhodné? Jak si máme mezi nepřebernou nabídkou nápojů vybrat? Prospěšnost pití čisté vody je obecně známa. Odkud, ale pochází a jakými procedurami projde, než se dostane k nám domů? Jakou vodu kupujeme, když do nákupního košíku vkládáme pitnou balenou vodu? Víte, která z nabízených vod je nejkvalitnější?

Vedle pitné vody z kohoutku můžeme vybírat mezi různými vodami balenými, které dělíme na pitnou balenou vodu, pramenitou vodu, vodu minerální a nejkvalitnější vodu kojeneckou. Naše pitná voda z kohoutku pochází z povrchových i podzemních zdrojů, tedy z řek i z podzemních vod.

Než se k nám voda dostane, musí být upravena různými filtracemi i chemickými procesy. Jedním z nich je přidání malého množství chloru, aby se odstranily nevhodné mikroorganismy a zabránilo se jejich množení. Mnoho lidí, ale vodu z kohoutku odmítá pro její chuť, která jim nevyhovuje.

Balenou pitnou vodou může být pitná voda z kohoutku, která je za účelem prodeje stočena do láhví. Nemusí tedy procházet z podzemního zdroje, může být stejně jako pitná voda z kohoutku chemicky upravována a srovnatelná je tedy i její kvalita. Pramenitá voda byla někdy dříve nazývaná „stolní voda“. Pochází z podzemního zdroje a je možné ji upravovat, a to metodami usazování, filtrace a provzdušnění, ne ale tak, aby se výrazně změnilo její složení.

Minerální vodu obvykle nazýváme minerálka. Jde o vodu z podzemního zdroje se zvýšeným obsahem různých minerálních látek, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit, ale potřebuje je pro správný vývoj a fungování. Obsah minerálních solí se liší zdroj od zdroje. I minerální vodu je možné upravovat, a to stejnými metodami jako vodu pramenitou. Nejkvalitnější voda z podzemních zdrojů je voda kojenecká. Ta musí splňovat nejpřísnější limity. Platí pro ni i přísná pravidla pro úpravu před stáčením. Kojenecká voda nesmí být filtrována či jinak upravována, jedinou povolenou úpravou je přidání oxidu uhličitého a použití ultrafialového záření, což je šetrná a nechemická desinfekce, která neovlivňuje kvalitu vody a nemá žádný vliv na lidský organismus.

Děti často vyžadují limonády, tedy ochucené vody. O škodlivosti slazených vod se všeobecně ví, ve stručnosti si tedy můžeme jen připomenout nebezpečí obezity, ale i cukrovky. Nadbytek limonád přispívá ke vzniku hemeroidů, oslabuje imunitní systém a narušuje hladiny minerálů v organismu.

Podle mého názoru je tedy optimální pití „obyčejná voda“. Limonády dávejte dětem jen výjimečně jako „mlsání“!

Iva Honíšková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

28
14
18_zahajeni_2609-123...
krajsky-odborn13
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.