Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality I jména podléhají módě

I jména podléhají módě

V elice mě zaujal článek o jménech, jak podléhají módě. Naše křesní jméno slýcháme často tak bychom ho měli mít rádi… Možná máte pocit, že se rodiče při výběru Vašeho jména jen svezli na módní vlně nebo naopak kreativity projevili až moc. Ať chceme, či ne jméno nás ovlivňuje a někdy může i pomoci.

Motivace rodičů pojmenovat dítě křestním jménem je různá. Rodinné klany, kde se dcera, matka i babička jmenuje např. Jitka a vnuk, otec i děda pro změnu Pavel, mohou být pro někoho jasným důkazem nedostatku fantazie, pro jiného je to naopak hezké dodržování rodinné tradice. Důvody pro výběr jména bývají někdy i úsměvné… Například mou kamarádku okouzlilo jméno Adolf. Narazila ovšem na problém. Její maminka pracovala jako dlouholetá mluvčí Svazu bojovníků za svobodu. A za vnoučka Adolfa by si aplaus od pamětníků nacistické okupace asi nevysloužila, nehledě na to, jak by své jméno vnímal sám vnuk. Kamarádka udělala kompromis a syna pojmenovala Adalbert a ve výsledku mu stejně říká Áda. Univerzální rada jak vybrat to správné jméno neexistuje, ale pár obecných doporučení funguje. Důležitou roli přitom hraje souznění vybraného křestního jména s příjmením. Jméno by nemělo být příliš krátké abychom si vůbec stačili všimnout, že dotyčný už ho vyslovil. Příkladem je Jan Vlk neznělo by lépe Stanislav Vlk? A naopak křestní jméno by nemělo být moc dlouhé když je dlouhé příjmení.

Také jména podléhají módě. Jak se dnes cítí asi Malvína, Filoména či Klementýna což byla dříve běžná jména? Nemluvě o staroslovanských nejoblíbenějších: Rochna, Dušna, Děvuše, Hněvka atd. S těmi si v originalitě nezadají ani mužská jména: Prokoš, Nerad, Stromata, Přivitan atd. Módní jsou dnes Tobiáš, Matyáš a Sebastián stejně jako Amálka, Lea či Eliška. Nejčastěji pojmenovávali rodiče jmény: Tereza, Adéla, Eliška či Anna. Mezi chlapci jsou to Jakub, Jan a Tomáš. Před 30. lety rodiče děti nejčastěji pojmenovávali: Lucie, Jana a Petra u chlapců to byl: Jan, Petr a Martin. Snad jsem Vám trochu pomohla tímto článkem při výběru jména pro děti.

Iva Honíšková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

22_zahajeni_2609-135...
img_9120
19-opava-jakartovice
P5303050
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.