Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Vykašlávání krve může znamenat tuberkulózu (2. část)

Vykašlávání krve může znamenat tuberkulózu (2. část)

O tuberkulóze jako takové jsme si už něco řekli v první části článku. Bylo to však spíš takové obecné povídání. Nyní je čas zaměřit se na jeden konkrétní druh. Konkrétně na tuberkulózu plicní. Tato forma postihuje lidi nejčastěji, a tak si myslím, že je také nejvhodnější o ní co nejvíc vědět.

Z první části článku již víme, že hlavním příznakem je především suchý dráždivý kašel, který trvá déle než tři týdny. K příznakům někdy také samozřejmě patři i vykašlávání krve, které se však dostavuje většinou až v pozdějších stádiích choroby. Nemoc se ale projevuje i jinak, například nepřiměřenou bolestí na hrudi, kterou může vyvolat únava mezižeberních svalů. K dalším, řekněme, „vedlejším“ příznakům onemocnění řadíme dušnost, zvýšené teploty a horečky. Nemocný se také může potit ve zvýšené míře a to hlavně v noci. Co se týká horeček, jedná se zde o tzv. febris inversa. V praxi jde o to, že teploty bývají ráno vyšší a večer zase nižší. Ke všem potížím má nemocný navíc zhoršenou chuť k jídlu. Vlastně by možná bylo vhodnější říct, že trpí spíše nechutenstvím. Pokud si u něj všimnete, že jeho tělesná hmotnost klesla, nedivte se. I to se u této nemoci stává. Rovněž nepátrejte po příčině, proč k tomu došlo. Důvod totiž dodnes není jasný. Pocit malátnosti a neustálá únava jsou dalšími společníky pacienta. Snad největší nevýhodou tuberkulózy je, že její počáteční stádia občas probíhají bez příznaků a kvůli tomu je těžší nemoc včas diagnostikovat. Přitom právě včasná diagnóza představuje nejlepší předpoklad, že léčba bude úspěšná a pacient se uzdraví.

Říká se, že lež má krátké nohy a pravda vždycky dříve nebo později vyjde najevo. A tak i tuberkulóza bývá dřív nebo později odhalená a zjištěná, a pak se konečně může začít s léčbou. Připomenu, že nemoc způsobuje mikobakterie, které se říká Kochův bacil a byl pojmenován podle člověka, který ho objevil. Pokud Vás zajímá, jak se provádí diagnóza, tak poslyšte. Je k ní zapotřebí rentgenu hrudníku, kožních testů a analýzy slin. Velmi důležitou roli hraje i tuberkulinový test. Tuberkulin je protein, pomocí kterého se TBC rozpoznává. Myslím, že teď je ta správná chvíle prozradit, čím se tuberkulóza léčí. Jsou to „obyčejná“ antibiotika, která působí proti Kochovu bacilu. Antituberkulotika, takový je název těchto antibiotik. V tomhle případě se však nejedná jen o jedny antibiotika, nýbrž vždy o kombinaci několika takovýchto léků. Důvodem kombinace je zabránit tomu, aby vznikla odolnost bakterie proti lékům. Léčba tuberkulózy se dělí do několika stádií, jejichž odvíjení záleží na celkovém stavu pacienta a samozřejmě také na případných doprovodných onemocněních. Intenzivní léčba vhodnými antibiotiky trvá několik týdnů a poté následuje tzv. pokračovací terapie, rovněž několikatýdenní. Z toho jasně vyplývá, že léčba této nemoci je především dlouhodobá a jak již bylo řečeno, závisí na tom, jakého rozsahu onemocnění je. Doba, které je zapotřebí k úplnému vyléčení, je přinejmenším šest až devět měsíců. Cílem je pochopitelně zbavit pacienta co největšího množství bakterií.

Naštěstí je tato nemoc jednou z vyléčitelných chorob. Její léčba však vyžaduje od pacienta disciplínu, neboť se musí bezpodmínečně řídit a dodržovat pokyny svého lékaře. Smrtí končívá pouze neléčená tuberkulóza. Prodělání této nemoci Vám bohužel nezajistí imunitu vůči ní.

A teď už k prevenci. Tou je pochopitelně očkování, které je v naší zemi povinné a stanoví jej zákon. Vakcína, kterou se očkuje, se nazývá BCG a obsahuje mimo jiné i, již výše zmíněný, Tuberkulín. Očkováni bývají novorozenci a později děti kolem dvanácti let. Dalším a rovněž velmi důležitým preventivním opatřením je snažit se nepřijít do kontaktu s nakaženou osobou vůbec. Jde zejména o kontakt dlouhodobý, při kterém riziko nákazy stoupá, jak již bylo uvedeno v první části článku. Existují samozřejmě místa, na kterých se nakaženému člověku nevyhnete, i kdybyste stokrát chtěli, mám na mysli například ulici, kde prakticky není možné nemocného ani rozeznat od ostatních zdravých lidí. Dodržováním hygienických předpisů a zdravotních zásad, i tímto způsobem se lze proti vzniku tuberkulózy bránit. A teď bych se ráda vrátila k tomu, co jsem říkala na začátku první části článku a sice, že pokud si u sebe nebo u někoho z Vašeho okolí všimli příznaků TBC, zejména přetrvávajícího kašle, teplot a únavy, neváhejte a odveďte ho k doktorovi. To je rovněž prevence.

Pacienti trpící tuberkulózou by především měli dodržovat řádnou léčbu. To, že je někdo nemocný neznamená, že se může rázem vykašlat na běžné zásady hygieny, naopak je vhodné je dodržovat ve zvýšené míře. Také je třeba, aby si daná osoba dávala pozor na to, aby nekašlala, aniž by si nezakryla ústa a k plivání používala kapesník, či plivátko. Její hygienické a jídelní potřeby smí používat pouze ona. Je bohužel nutné i to, aby se vyhýbala zdravým lidem a uvést všechny osoby, se kterými byla v kontaktu. I tyto osoby musí neodkladně podstoupit vyšetření.

Ale ne vždycky je při silném a dráždivém kašli důvod k panice, podobné příznaky jako TBC má totiž například i astma bronchiale, zánět plic, sarkoidóza, lepra nebo syfilis. I když žádná nemoc není příjemná.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3688
img_3655
priprava2011-01
okolo-msk2011-301
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.