Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Bílý cukr – sladká droga

Bílý cukr – sladká droga

C hcete oddálit vrásky? Omezte konzumaci sladkostí. Pociťujete někdy velkou chuť na něco sladkého jako bonbón zákusek nebo zmrzlinu? Dávejte pozor, aby se to pro vás nestalo drogou. Když trpíte zdravotními problémy nebo nadváhou, jednou z příčin může být neovladatelná chuť na sladkosti. Problémem však není sladká chuť, ale nadměrné množství bílého cukru ve stravě. Nepřiměřená konzumace bílého cukru může vážně poškodit vaše zdraví. Z jedné lžičky v kávě nebo v čaji neonemocníte ani nepřiberete, ale je to jen zlomek množství, který za den sníte.

Bílý cukr je u nás stále nejpoužívanějším sladidlem. Bývá nejen v bonbónech, zákuscích, zmrzlině, kompotech, sušenkách, slazených nápojích, čokoládách. Je i v potravinách, které považujete za dietní a zdravé, jako jsou cereálie, nízkotučné ovocné jogurty a tvarohy, ochucené zakysané nápoje, ledové čaje a ovocné šťávy.

A právě proto vás ani nenapadlo, že za svými zdravotními problémy byste měli hledat právě cukr. Podle odborníků na výživu by celková denní dávka cukru neměla překročit 5 % energetického příjmu, což je asi 25 gramů anebo 5 čajových lžiček.

Víte že…

…závislostí na cukru trpí většinou ženy, protože mají nižší hladinu serotoninu než muži? Příčinou jsou ženské hormony a odlišné chemické procesy v mozku žen a mužů. Sladkosti rychle zvýší hladinu serotoninu – látky, od které závisí pocit štěstí a pohody.

Jak škodí cukr zdraví

Rafinovaný cukr konzumovaný ve velkých dávkách oslabuje obranyschopnost organismu, zhoršuje vstřebávání vitamínů a minerálů, překyseluje trávicí trakt a kazí zuby. Může přispět ke vzniku cukrovky, žlučníkových a ledvinových kamenů, astmy, dny, artritidy, a osteoporózy. Cukr neprospívá vašemu srdci ani cévám, protože zadržuje tekutiny v těle, zvyšuje krevní tlak a negativně ovlivňuje hladinu dobrého a zlého cholesterolu. Může také vyvolávat migrénu, potravinovou alergii a ekzém. U lidí s nadváhou podporuje chuť k jídlu. Když trpíte častými plísňovými a kvasinkovými nemocemi, je to cukr, který narušuje také hormonální rovnováhu a podporuje množení kvasinek a bakterií. Ženy, které celý život holdují sladkostem, vypadají o mnoho starší než ty co se cukru vyhýbají, protože kůže rychleji ztrácí pružnost a je náchylnější na tvorbu vrásek a pigmentových skvrn.

Chcete se zbavit sladké drogy?

Jezte více celozrnných obilnin, zeleniny a bílého masa. Místo sladkostí vyzkoušejte plátky ovoce, směs oříšků, bílý jogurt s čerstvým ovocem, dýňová a slunečnicová semínka. Pomůžou též některé vitamíny a minerály, které nejvíce snižují chuť na sladké, například B-komplex, vitamín C a chrom.

Bílý řepný cukr prochází při výrobě procesem rafinování a bělení. Tímto ztrácí enzymy, vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v cukrové řepě.

Hnědý řepný cukr někdy označovaný jako přírodní, má jantarově-zlatou až hnědou barvu, jemné aróma a karamelovou příchuť. Vyrábí se stejně jako bílý cukr, jen se do něho přidává dodatečně melasa, která ho zabarví. Hnědá barva neznamená automaticky, že jde o třtinový cukr. Čtěte proto pozorně informace na obalu výrobku.

Přírodní třtinový cukr se vyrábí trojnásobnou krystalizací z čerstvé třtinové šťávy bez chemických procesů a bělení. Při první krystalizaci se oddělí světlehnědý cukr, při poslední tmavohnědý, který je nejbohatší na melasu. Zachovává si přirozený obsah minerálů, vitamínů a enzymů.

Kandovaný cukr – kandys může být bílý i hnědý. Extra velké krystaly vznikají pomalou krystalizací.

Halina Kaletová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
66_vylet_2809-1810
37_1soutezni_den_270...
priprava2011-03
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.