Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Vykašlávání krve může znamenat tuberkulózu (1. část)

Vykašlávání krve může znamenat tuberkulózu (1. část)

J íž déle než tři týdny Vás trápí suchý dráždivý kašel a stává se Vám i to, že vykašláváte krev? Pokud jste o tom dosud neřekli svému obvodnímu lékaři, navštivte ho co nejdřív a informujte ho o těchto problémech. Právě takové potíže bývají totiž příznakem tuberkulózy.

Tato nemoc, která byla v minulosti postrachem a mnoho lidí připravila o život, je dnes už samozřejmě léčitelná a díky očkování se nevyskytuje tak často. Možná právě to je důvod, proč se o ni dnešní člověk příliš nezajímá. Já jsem si ji vybrala jako téma svého článku, protože si myslím, že dozvědět se o této nemoci něco víc prospěje každému, i když je očkovaný. Vědět víc se zkrátka vyplatí a v dnešní době, kdy jsou informace považovány za jeden z nejcennějších druhů zboží, zvlášť.

Tuberkulóza patří mezi infekční onemocnění, což znamená, že se přenáší stykem s nakaženou osobou. Orgány, které si tato choroba většinou vybírá za své oběti, bývají zejména plíce a ledviny. Může ale také postihnout mozkové obaly nebo dokonce kosti. V podstatě lze tvrdit, že dokáže napadnout kteroukoliv z části lidského těla. Tuberkulóze se zkráceně říká TBC a hovorově je nazývána souchotěmi. Projevem, který je charakteristický a společný pro všechny druhy nemoci, jsou tuberkulózní uzliny, které se vyskytují v postižených tkáních. Doprovodné projevy se pak liší právě podle formy onemocnění.

Nejčastější a pravděpodobně i nejznámější formou turebkulózy je tuberkulóza plic, která se projevuje coby zánět plicní tkáně. Postižené tkáně se rozpadají a na jejich místech se vytvářejí dutiny. Nemoc doprovází celkové vyčerpání organismu, jež způsobuje zduření lymfatických uzlin, horečka a dráždivý nutkavý kašel, při kterém může být vykašlávána i krev. Právě zmíněná vykašlávaná krev představuje velké nebezpečí a riziko. Jedná se o riziko další infekce, spolu s krví se totiž dostává ven i spousta významných bakterií. Během nemoci také klesne tělesná hmotnost nemocného.

Projevy dalších druhů TBC závisejí na konkrétním postižení, a tak může některá tuberkulóza vyvolat zánět mozkových blan, ledvin, či kostí. Jak již bylo uvedeno, nejčastěji se setkáváme s plicní tuberkulózou, která až 80 % ze všech případů. Druhé místo v pomyslném žebříčku patří tuberkulóze periferních uzlin. Kromě toho známe třeba ještě tuberkulózu střev, tuberkulózu kůže a podkoží, tuberkulózní zánět páteře, tuberkulózu urogenitální a miliární tuberkulózu.

Očkování hygiena a účinná antibiotika, to všechno pomohlo k tomu, aby byla tuberkulóza ve vyspělých zemích potlačená na minimum. Nadále však představuje velký problém pro rozvojové země. Tato nemoc je totiž hned druhou infekční chorobou, na kterou se ve světě nejčastěji umírá. Jen tak pro zajímavost, prvenství patří HIV, jak možná tušíte. Smutnou, a zároveň děsivou zprávou je, že v poslední době toto onemocnění prudce narůstá nejen v rozvojových zemích, ale také v těch vyspělých. Dochází k tomu převážně kvůli výskytu nových kmenů bakterií, jež odolávají lékům, které byly dosud používány. Tuberkulózní bacil může navíc v těle přežívat i mnoho let, než se projeví.

Tuberkulózu vyvolává bakterie, která je známa jako tzv. Kochův bacil. Mohla bych napsat její odborný název, ten se mi však zdá příliš složitý, než abych Vám jím pletla hlavu. Raději si připomeňme, že souchotě je nemoc skutečně vysoce infekční a k jejímu přenosu je třeba přímého styku, dotyku s nemocným nebo kapének, které ze sebe pacient dostává během kašle, kýchaní, ale dokonce i během samotného rozhovoru. TBC se přenáší vzduchem. Nejlepší je samozřejmě se vyhýbat nakaženým lidem. I kdyby se Vám to však z nějakého důvodu nepovedlo, není nic ztraceno. V případě krátkodobého kontaktu s nemocným se totiž nenakazíte. Aby k tomu došlo, museli byste v tom kontaktu setrvat přinejmenším čtyři hodiny. Jinak se bacily nemají šanci do organismu vloupat. Jinými slovy, čím delší dobu strávíte s nemocným, tím větší je riziko, že to od něj chytnete. Pravděpodobnost nákazy během cestování metrem, či vlakem je tedy malá. Je tady navíc jedna dobrá zpráva pro mladistvé a dospělé, kteří se mohou pochlubit zdravým imunitním systémem. Takovíto lidé by totiž neměli onemocnět ani když se dostanou s infekcí do přímého kontaktu, neboť jejich tělo má dostatečné množství látek, které vzniku nemoci zabrání. Rizikovými skupinami lidí, u kterých nákaza hrozí, jsou bezdomovci a hlavně narkomani. Tito lidé tvoří víc jak 20 % bacilonosičů. Řádná léčba představuje důležitý faktor, který má vliv na nakažlivost. Člověk trpící plicní tuberkulózou přestává být nakažlivý za poměrně krátkou dobu. Již za pouhé dva týdny se ho jeho okoli nemusí obávat, pochopitelně za předpokladu, že dotyčný dodržuje řádnou léčbu.

Tohle byly takové, dalo by se říct, obecné informace o onemocnění. Ve druhé části článku se zaměříme na jeden z konkrétních druhů TBC. Konkrétně na plicní, jelikož je nejčastější. Popíšeme si blíže jeho příznaky a projevy. Řekneme si něco o léčbě a prevenci. Dozvíme se, co může nemocný udělat sám pro sebe a jaké nemoci mají podobné příznaky jako tuberkulóza.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

v-dolina2010-03
m-r-polsko2011-10
p1140628
21
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.