Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Kofein – rychlý stimulant

Kofein – rychlý stimulant

K ofein, tato látka má kladný vliv na centrální nervovou soustavu a je známá tím, že vzpružuje srdeční funkce. Užívat by se však měla moudře, při vyšších dávkách už se stává drogou, proto kofein užívejte opatrně.

Tím, že kofein povzbuzuje centrální nervový systém, oddaluje únavu, zlepšuje pozornost, dokáže vybudit zázračně rychle oběhový a respirační systém, je hodně vyhledávaný a oblíbený z hlediska těchto zrychlených průběhů na organismus.

Reakce na kofein jsou však různé, někomu stačí šálek kávy a zaznamenává okamžité vzpružení, jiní mohou mít organismus uvyklejší na tento stimulant a jeden šálek se může jevit málo a tady už dochází k tomu, že tělo si snadno zvyká na tento stimulant a později přestává zabírat a je potřeba zvyšovat dávky. Rozumné pití kávy nejspíš se bude pohybovat mezi třemi šálky denně a nemělo by se překračovat, jinak se kofein pro vás může stát „drogou“.

Kofein nám zaručeně zrychlí tep a zvýší kyselost žaludku. Mezi klady náleží, že rozšiřuje tepny a toto je informace obzvlášť blahodárná pro lidi trpící astmatem. Co jistě každý ví, tak kofein působí močopudně. Značná popularita kofeinu je u sportovců hlavně proto, že účinky pro tělo jsou ve formě rychlejšího spalování tuků. Ideální pro nejlepší zabírání kofeinu v oblasti sportu, je nebrat tento stimulant pravidelně, ale snažit se užít maximálně kofein dvakrát až třikrát do týdne před plánovaným sportovním výkonem, a tady opatrným užitím kofeinu nevzniká závislost a byli tak prokázané nejlepší sportovní reakce. Poměrně rychle kofein zabírá, ale také jak rychle se dostavují prospěšné účinky tak rychle taky vyprchají. Nadměrná spotřeba kofeinu nepovzbuzuje organismus, právě naopak zapříčiňuje ÚTLUM.

Pro zajímavost:
  • Kofein nepomáhá vystřízlivět.
  • Příjem kofeinu v rozumné míře během těhotenství nemá nežádoucí vliv na plod.
  • Čaj obsahuje Tein, jedná se však o jiný pojem pro kofein. Čaj ještě obsahuje Theofylin a teobromin, tyto látky uvolňují jemné svalstvo.
  • Nepotvrdily se názory, že kofein ve větší míře způsobuje rakovinu, nebo nádory prsu.
  • Nebylo potvrzeno, že je nějaká souvislost mezi konzumací kofeinu a chorobami srdce.
  • Kofein likviduje vápník v těle, proto pro milovníky kávy dobrá rada, doplňujte si vápník.
  • Kofein snižuje účinky léků proti epilepsii.
  • Kofein se dostává do mateřského mléka, proto kojící maminky by neměli pít velké množství nejen kávy, ale i užívat dalších produktů, které ve své skladbě mají kofein.
  • Při prudkém omezení káv denně se zcela určitě dostaví abstinenční příznaky: bolest hlavy, vyčerpanost, ospalost, podrážděnost, raději snižujte množství káv postupně.
  • Kofein obsahuje káva, čaj, ledový čaj, kakao, mléčná čokoláda, hořká čokoláda, coca cola, guarana atd.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rovna_prava_pro_vsec...
konf-bez-barier22
v-dolina2011-04
rovna_prava_pro_vsec...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.