Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Bolesti kloubů u zvířat

Bolesti kloubů u zvířat

B olesti pohybového aparátu neboli artróza u zvířat jsou podobné jako u lidí. Když je vyšší tělesná hmotnost nebo věk, tak tyto problémy můžou nastat dřív. Poznáme to, když náš mazlíček má smutné oči upřené na nás, bolestný výraz a nechuť k jakémukoliv pohybu.

Pokud si budeme víc všímat našeho psa, poznáme změny, které můžou svědčit o této nemoci, protože zvíře nám nemůže o svých bolestech nic říct. Jakákoliv změna v jeho chování, ať je to nechuť k příjmu potravy, snížená ochota pohybovat se, celkový útlum nebo naopak zvýšená agresivita, to všechno jsou příznaky, že něco není úplně v pořádku.

U starších zvířat si můžeme povšimnout, že už neběhají a ani si nehrají jako dřív. To může být začínající vznik artrózy kvůli zhoršené schopnosti vyživovat kloubní chrupavky. Ta je jednou z nejdříve stárnoucích a odumírajících tkání v organismu. V raném stádiu se toto onemocnění projevuje zhoršenou pohyblivostí kloubů, pes nemá zájem jít na procházky, které kdysi měl tak rád a má nechuť k jakémukoliv pohybu. Při dalším stádiu může pes začít kulhat nebo se pohybovat poněkud toporně. Zvíře nakonec potřebuje stálé více času, aby si klouby rozhýbalo.

Artróza je onemocnění, které se nedá zcela vyléčit, ale můžeme jeho průběh zmírnit. Preventivně snížíme hmotnost psa a ubereme nadměrné pohybové zátěže.

Když váš mazlíček už má nějaké příznaky, doporučuje se nejprve dvoutýdenní klidový režim, kdy byste jej neměli nutit chodit víc, než sám chce. Bolest kloubů zmírní i teplé obklady, které můžete přikládat dvakrát až třikrát denně na deset minut. Můžeme dát i analgetika, která tlumí bolest. Neměli bychom zůstat jen u léků, neboť zvíře by pak klouby přetěžovalo a nemoc by si ještě zhoršilo.

K léčbě artrózy můžeme použit i takzvaná chondroprotektiva, která zpomalují odbourávání chrupavky. Přípravky s obsahem této látky určené přímo pro zvířata jsou běžně k dostání.

Onemocnění kloubů se u koček vyskytuje méně než u psů.

Halina Kaletová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6231618
P5303057
img_3650
26
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.