Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Když se řekne „Pijavice“, naskočí vám husí kůže? Neděste se a seznamte se s HIRUDITERAPIÍ

Když se řekne „Pijavice“, naskočí vám husí kůže? Neděste se a seznamte se s HIRUDITERAPIÍ

N ehrozte se a přesto, že vám naskočila husí kůže, tak pokračujte dál ve čtení.Na světě je 800 až 1 000 druhů pijavic, přitom v České republice víme o 24 druzích. Velikost těchto zvířátek se pohybuje od 5 mm do 12 centimetrů. Jejich hlavní potravou jsou nitěnky, pakobylky a larvy.

Pijavic, které se živí krví, je u nás šest druhů a mezi tyto druhy patří pijavice lékařská, ta saje krev na savcích. Dožívá se skoro pěti let a saje tak jednou za půl roku. Tělo pijavice dýchá povrchem těla, a proto musí být ve vlhku.

Znáte HIRUDITERAPII ? Pokud ne, jedná se o léčbu pijavicemi. Představte si, že právě tím, že se do vás pijavice „zakousnou“, tak je to velmi prospěšné a užitečné pro tělo. Pijavice při sání vyplavují enzymy, a ty mají protizánětlivé a antiseptické účinky, zároveň snižují cholesterol v krvi a znemožňují vznik krevních sraženin.

Tento pojem HIRUDITERAPIE je odvozen od slova „Hirudo“, čili pijavka – latinsky hirudo medicinalis – Pijavka lékařská.

Pijavice se ve většině případů chovají v umělém odchovu ve speciálních líhních, v přírodě se vyskytují zcela ojediněle, poněvadž pro své přežití potřebují čisté životní prostředí.

Výsledný efekt při léčbě pijavicemi je zvýšení imunity a celkově se podílí na navracení rovnováhy do organismu. Napomáhá normalizovat krevní tlak nebo hladinu cukru. Odstraňuje nežádoucí bakterie v těle.

Aby se mohly dobře odplavovat škodliviny z těla „při přisátí pijavice“, je důležité zajistit svému tělu dostatek pitné vody, jelikož pijavice detoxikují tělo.

Pijavice se pokládají na tělo podle různých schémat a u každé choroby se ukládají jiným způsobem.

Zkušený odborník, jenž léčbu provádí, sám rozhoduje o počtu pijavic a jejich uložení na těle. Tento odborník bude kontrolovat vaše reakce a poradí vám, kdy bude nejvhodnější léčbu pijavicemi opakovat. Na první terapii se většinou ukládá na tělo 1–12 pijavic.

Budete upozorněni, abyste před plánovanou léčbou pijavicemi nekouřili, nepili alkohol, nemazali se krémy a nestříkali se antiperspiranty nebo parfémy. A vašemu tělu musíte zprostředkovat velký přísun tekutin.

Rehabilitace se pohybuje mezi 30–120 minutami. Po nacucání se pijavice sama uvolní a způsobené ranky po přisátí, obvykle 3–24 hodin mohou krvácet. Potom se vám vytvoří stroupek a ten je dobré neškrábat, abyste si nezavlekli infekci. Každý klient obdrží pokaždé nové pijavice.

Pijavice vypouští do těla při přisátí hirudin, to je látka proti srážení krve, potom analgetika proti bolesti při sání. Slinné žlázy pijavek se skládají z antibiotických látek a ty ničí záněty. Pijavice jsou známé tím, že čistí krev. Díky těmto malým tvorečkům je očištěný i lymfatický systém, jenž je zanášen toxickými látkami při špatném způsobu života.

Léčba pijavicemi se doporučuje:
  • Při křečových žilách, bércových vředech.
  • Při bronchitidě, bronchiálním astmatu.
  • Při žaludečních vředech a zánětu slinivky.
  • Při chronické zácpě.
  • Při cirhóze jater a chronické hepatitidě.
  • Při bolestech hlavy.
  • Při počínající gangréně.
  • Při chorobách srdce.
  • Při vysokém krevním tlaku.
  • Při alergiích, psoriáze, ekzémech.
  • Při zánětu vaječníků, dělohy, neplodnosti.
  • Při otocích, zlomeninách, podlitinách.
  • Při hemoroidech.
  • Při bolestech kloubů a zad.

Léčba pijavicemi není doporučována v těhotenství, při těžké anemii, hemofilii, nádorech, nízkém krevním tlaku.

Pijavice je pomocník i v plastické chirurgii, kde například po přišití uříznutého prstu pijavka urychluje regeneraci prstu. Využívají se i na popálenou kůži na transplantáty.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rakousko2011-25
krajsky-odborn08
74_2soutezni_den_290...
21
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.