Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Artróza

Artróza

A si každého z nás občas bolí klouby a říkáme tomu revma, někdo i říká bude pršet protože mě bolí klouby. Tak si něco o ní povíme. Mam artrózu drobných kloubů na rukách a páteři, tak jsem chtěla o tom něco napsat.

Artróza je vleklé degenerativní onemocnění kloubů, které postihuje především velké nosné klouby dolních končetin, kde dojde k narušení kloubní chrupavky. Klouby se opotřebují a dojde ke změnám, které je možné na pohled vidět, jsou ztuhlé, velice bolestivé a omezují pohyb daného kloubu. Nejčastěji artrózou onemocní lidé nad 50 let, ale stane se, že onemocní i v mladším věku. Větší riziko arkózy kloubu je u lidí z nadváhou, diabetes, dědičnost a hlavně přetěžování kloubů, např. v prácí, sport, úraz daného kloubu. Nejčastěji jde o artrózu kolenního kloubu. Projevuje se bolestí při chůzi z kopce, výpotkem v koleni, horkostí a otokem, dále často bývá postižen kyčelní kloub. Bolest začíná v kolenou, která přechází až v omezení hybnosti kyčelního kloubu, ale také bývá bolest v tříslech, směřující do stehen. Dalšími částmi těla, které jsou: artróza hlezenního kloubu, artróza kloubů zápěstí a drobných kloubů prstů ruky, prstů na nohách, ramen, artróza meziobratlových kloubů páteře. Velmi často se artróza projevuje na více kloubech najednou.

Neexistuje přesně cílená léčba artrózy, která by vedla k uzdravení. Léky pomáhají zpomalit postup nemocí, utišit bolest a proti zánětu.

Léčba artrózy probíhá z podporou léků: analgetik, antiflogistik a podpůrnou léčbou, která vede k rychlejšímu odstranění otoku, zánětu a bolestí. Dále cílená léčba rehabilitací a cvičeni nebo pohybem, jako je chůze, plavaní a jízda na kole. Nezatěžovat klouby, ale používat při chůzi berle, hole a různé ortézy. Když dojde k úplnému poškození kloubu, zbývá už jen náhrada poškozeného kloubu endoprotézou chirurgickým zákrokem.

Prevencí je úprava životosprávy, náprava chybného postavení kloubu, regulace tělesné hmotnosti a přiměřený pohyb a zatěžování. Do jídelníčku je dobré zařadit tučné ryby, čerstvé ovoce a zeleninu. Zkuste se vyhnout bílému pečivu a instantním výrobkům. Mezi potravinové doplňky zařaďte zinek, vitamin E, C, Flexosil, omegu 3, renol koncentrát, glukosamin sulfat, aloe šťávy a nějakou ochranu kloubů v podobě žraločí chrupavky. Z bylinek můžeme použit regenerační krém Artrin a Ajurvédský masážní olej ze 134 bylin – Pein reviever. Pomocné mohou být i biolampy. Mně byl předepsán Condrosulf 400, který si musím hradit sama. Léčba s tím lékem pomáhá, ale také něco stojí.

Tak se snažme dbát na ty naše klouby, protože do důchodu je daleko při dnešní politice a léčba není také levná.

Vanda Bruková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

cyklomaraton-k24-201...
Klimkovice_lazne
p1140799
okolo-msk2011-304
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.