Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Porucha imunity (2. část)

Porucha imunity (2. část)

V první části článku jsme si připomněli, jak je imunita důležitá pro každého z nás i to, že je zkrátka nezbytné se o ni starat co nejlépe, aby se ona mohla starat o naše zdraví. Řekli jsme si něco obecně o této poruše. Seznámili jsme se se dvěma kategoriemi poruch obranyschopnosti.

Dozvěděli jsme se, že vlastníme vlastně dvě imunity a to specifickou a nespecifickou. Byla řeč i o rizikových faktorech této nemoci, ale pořád ještě nepadly ty nejdůležitější informace a sice, jak poruchy imunity léčit, jak se před nimi bránit a jak s nimi nemocný může bojovat vlastními silami. Tento článek Vám o tom řekne něco bližšího.

Nejdříve se ale podíváme na příznaky onemocnění. Všichni víme, že každá choroba se musí nějakým způsobem projevovat, aby bylo vůbec možné ji odhalit a diagnostikovat. V případě poruch imunity nerozhoduje o době jejich nástupu věk, který může být různý, spíš těžkost onemocnění (příznaky se obvykle objeví dřív, pokud jde o primární poruchu.) Doba projevů příznaků je však velmi důležitá pro diagnostiku. Těžké poruchy obranyschopnosti o sobě většinou dají vědět již krátce po narození dítěte. Dítě v té době už přestávají chránit protilátky jeho matky a jeho tělo by mělo vytvářet vlastní protilátky. Ono toho však není schopné. Pak se jako první příznak dostaví hnisavé odhojování pupečníku. To se projevuje různými infekcemi jako je například zánět středního ucha, zánět bradavkovitého výběžku na lebce nebo třeba zápal plic.

A teď už léčba. Léčba je důležitá vždy, ale aby k ní vůbec mohlo dojít, je nutné nejdřív se nechat vyšetřit. Jen tak lze zjistit, zda je daný člověk skutečně nemocný, či nikoliv. Pokud existuje podezření, že byl plod postižen primární poruchou imunity, provádí se vyšetření prenatální diagnostikou, jehož součástí je odběr plodové vody z těla matky a následně je různými metodami zkoumána DNA, kterou plodová voda obsahuje, a zjišťuje se, jestli je zdravá. Vyskytnou-li se v DNA chyby, dokáže lékař předpovědět, jak rozsáhlé bude postižení dítěte po narození. Lidé, u kterých se zmíněná nemoc prokáže, jsou registrování v Českém registru. Ten je napojený na světovou síť ESID. Poté následují další vyšetření.

Primární poruchy imunity jsou dědičné a zatím bohužel nevyléčitelné. Substituční léčba však naštěstí dokáže zmírnit jejich dopad. Pacient dostává imunoglobuliny, jejichž dávky závisí na hmotnosti nemodcného, neboť se podává 1 gram léku na 1 kilogram tělesné váhy. Lék je podáván jednou měsíčně intravenózně. Způsob léčby vyžaduje, aby se pacient regulerně dostavoval na nutné aplikace. Zajímá Vás, z čeho se vyrábějí protilátky, které nemocný přijímá? Tak já Vám to prozradím. Představte si, že jsou to lidské plazmy zdravých osob.

Jak už víme, Hlavním a nejpodstatnějším problémem poruch imunity je nedostatek protilátek v těle nebo snížená vnímavost proti antigenům. Člověk, který touto nemocí trpí, proto může snadno onemocnět jakoukoliv infekční chorobou. Ať už by to byl bronchitid, zápal plic, či různé záněty. U každého z těchto onemocnění mohou pochopitelně nastat komplikace, které k nim svým způsobem patří. Tím se také zhorší stav postiženého. Někdy se pak stává i to, že daný člověk zemře. Závisí to hlavně na konkrétním druhu infekce.

Ačkoliv primární poruchy imunity není možné nijak ovlivnit a žádné preventivní opatření proti nim neexistují a člověk se s nimi zkrátka narodí, proti sekundárním poruchám už nejsme tak bezmocní. Postižení primární poruchou obranyschopnosti, by se neměli zdržovat v prostředí, kde jim hrozí snadnější nákaza nějakou infekční nemocí. Třeba v období chřipek by se měli, pokud možno, vyhýbat nakaženým lidem atd. K tomu, abychom neonemocněli sekundární poruchou, nám pomohou určité, řekněme, kroky nebo chcete-li zásady. Jedním z takovýchto opatření je správná výživa, která je zároveň prevencí podvýživy. Ve výhodě jsou také lidé, kteří znají svoji hladinu cukru v krvi. Tato znalost jim odpoví na otázku, jestli je neohrožuje cukrovka prvního nebo druhého typu. Dalším preventivním opatřením je bezpečný pohlavní styk, při kterém je použito mechanické ochrany. Nejedná se zde o ochranu, jakou poskytuje hormonální antikoncepce, či jakákoliv jiná substituční léčba. Před velikými operačními výkony bývají pacientům podávány antibiotika. Obvykle jsou to operace v místě zánětu. Zákroky je však vhodné provádět především v době, kdy je pacient zcela zdravý, tehdy je nižší riziko hnisavých nebo špatně se hojících ran.

Člověk, kterého přesto některá ze sekundárních poruch postihla, může sám sobě pomoci hlavně tím, že bude poslouchat svého lékaře, chovat se přesně podle jeho rad a nebude zapomínat na pravidelné docházení na aplikace protilátek. Zdraví navíc prospěje zdravá výživa, tělesná aktivita, ale také vyvážený denní režim, což znamená, že se daný člověk bude všemožně vyhýbat stresu, bude pamatovat během dne na odpočinek atd.

Já Vám přeju, abyste měli imunitu silnou a pevnou jako skála, která Vás bude chránit před všemi nemocemi. Abyste byli po celý život zdraví jako rybičky.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

IMG_0150
P6265917
16-opava-jakartovice
PA062161
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.