Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Vraťte se do pohody

Vraťte se do pohody

T rápí vás různé neduhy, bolí v kříži, spustila se vám rýma, bolí vás hlava? Poradím vám co s tím. Není snad nikdo, komu občas neloupne v kříži nebo si nezablokuje krční páteř. Bolesti zad k našemu životu prostě patří. Ale pokud se nám podaří vychytat zlozvyky, můžeme mít od problémů pokoj.

Špatně stojíme

Potíž většiny lidí, kteří mají bolesti, je to, že vlastně ani nevědí, v čem chybují. V současnosti je hlavním problémem jednostranné zatěžování a vadné držení těla. Pokud špatně držíte tělo, přetěžujete jedny svaly a jiné ochabují, což vede nejen k bolesti zad, ale i k přetěžování kloubů i artróze.

Neumíme sedět

Spoustu času trávíme třeba na židli u počítače. Jenže jsme většinou shrbení, máme špatně nohy a napjatá ramena. Při práci na počítači mějte nohy široce rozkročené, stehna by měla směřovat pod mírným úhlem dolů. Důležité je mít i uvolněná ramena a správně dýchat. Pokud se vsedě musíme naklánět nad pracovní desku (jídlo, psaní rukou…) hlídejte si, aby vaše páteř byla rovná.

Zapomínáme na přestávky

Přitom pauzy a krátká protažení během dlouhého sezení v práci nám udělají dobře na těle i duši. Velmi relaxačně působí protažení zad se záklonem propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar symbolu nekonečna – nebo úklonko stran či rotace krku různými směry. Pohyby by měly být pomalé a plynulé.

Podceňujeme postel

Podle odborníků je kvalita madrace přímo úměrná kvalitě spánku, ale i stavu naší páteře. Pořiďte si kvalitní madraci i rošt, které dokonale rozloží hmotnost těla, kopírují jeho tvar a páteři poskytnou dostatečnou podporu. Ideální je na matraci si před koupí pár minut poležet. Měli byste cítit oporu. Zkuste něco z toho a uvidíte, že když jste v pohodě, tak i život se vám zdá lehčí.

Ivana Niemczyková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rakousko2011-08
luhacovice-07
32_zahajeni_2609-174...
v-dolina2011-18
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.