Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality I naši mazlíčci mají nárok na zdravé zuby

I naši mazlíčci mají nárok na zdravé zuby

M ajitelé se svým psem navštěvují veterináře, když potřebují svého mazlíčka naočkovat, odčervit nebo zastřihnout drápky, ale zapomínají na pravidelné kontroly a ošetření jejich chrupu. Psi s oblibou všechno koušou, a proto k tomu potřebují pevné a zdravé zuby. Existuje přesvědčení, že psi mají odolný chrup proti všemu a proto nepotřebují žádnou speciální péči. To je ale omyl, protože psí zuby jsou podobné jako lidské. Jediný rozdíl je v tom, že vydrží větší bolest než lidi. Neměli bychom spoléhat na to, že psí chrup vydrží všechno a nemuselo by se nám to vyplatit. Váš mazlíček může na to doplatit nepříjemnými zdravotními komplikacemi.

Zubní kámen

Zubní kámen je také jednou z příčin zápachu z ústní dutiny a závažným zdrojem infekce. Obranyschopnost organismu je zatěžována a oslabována neustálým polykáním velkého množství bakterií a jejich pronikáním zanícenou dásní do krevního oběhu. Zubní kámen vzniká stejně jako u lidí, mineralizací zubního plaku. Barva kamene bývá různá od světlé žluté, světlé hnědé až po černohnědou. Usazeniny postupně tlačí na dáseň a pak vyvolávají zánět, který může vyústit až k paradentóze a vypadávání zubů.

I psi mají zubní kazy

U malých plemen se zubní kámen rozvíjí už během prvního až druhého roku života, u středních plemen o něco později. U větších plemen nebývají takové problémy se zubním kamenem, ale pravidelné kontroly u veterináře se vyplatí.

U psů se nevyskytuje zubní kaz příliš často, ale není vyloučený. Projevuje se poškozením skloviny, přičemž dochází k infekci bakteriemi. Kaz je třeba co nejdříve ošetřit odvrtáním poškozené části a v případě obnažení zubní dřeně jejím překrytím výplňovým materiálem. Postiženy bývají většinou stoličky nebo špičáky.

Preventivní prohlídky by měly být jednou do roka, kde veterinář prohlédne stav chrupu vašeho mazlíčka a přitom očistí od usazeného zubního kamene. Očištění se děje při celkové narkóze za pomocí ultrazvuku. Dříve se očištění dělalo za pomocí mechanického seškrabávání, které ale nezaručovalo dokonalé odstranění usazenin, navíc hrozilo poškození skloviny.

Jako další preventivní opatření je možné vybrat správné granule, které jsou speciálně vyvinuté pro prevenci vzniku zubního kamene. Na trhu lze zakoupit celou řadu různých pamlsků, které obsahují enzymy zpomalující usazování zubního kamene. Můžete si také koupit psí kartáček a speciální enzymatickou pastu a čistit svému pejskovi zuby sami. Doporučené čištění je dvakrát týdně.

Halina Kaletová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

P6021494
edf-tour-2010-bielsk...
P5303056
15
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.