Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Dopřejte si zdravou svačinu ve formě ořechů

Dopřejte si zdravou svačinu ve formě ořechů

V ětšina z nás miluje oříšky v nejrůznějších podobách. Kdo by si třeba nesmlsnul na křupavých či slaných, sladkých oříškách? Už léta jsou ořechy zařazovány mezi zdravé potraviny a již staletí náleží do našeho jídelníčku.

Jelikož jsou pro náš organismus hodně užitečné, rádi je řadíme do naší stravy.
Ořechy nejenom obsahují hojně vitamíny, minerální látky, nenasycené mastné kyseliny, také aminokyseliny a rostlinné enzymy, kyselinu listovou, lecitin, ale hlavně jsou zdrojem bílkovin a tuků.

Měli byste vědět, že obzvlášť prospěšné jsou, jestliže je jíme v malých množstvích mezi hlavními jídly.

Pod názvem ořechy se skrývají hlavně ořechy vlašské, lískové, burské, mandle, ale i para ořechy, pistácie, kešu oříšky, pekanové ořechy, jedlé kaštany, kokosové ořechy, makadamové ořechy a třeba i piniové oříšky.

Vlašské ořechy

Jejich blahodárné působení je především ve snižování cholesterolu a v zamezování kornatění tepen. Taky se mohou pochlubit zásobárnou železa a vysokým obsahem zinku, vitamínu E, selenu a skupinou vitamínu B. Z minerálních látek ve vlašských oříškách se nalézá hořčík, mangan, fluor, draslík, fosfor a zmiňovaný zinek. Lisuje se také vlašský olej a tady mají původ nenasycené mastné kyseliny. Tento olej se počítá mezi vysoce hodnotné potraviny.

Lískové oříšky

Tyto oříšky obsahují také hodně tuků, bílkovin, cukrů. Nachází se tu taky vitamín E, C, fosfor, železo, hořčík. Mezi prospěšné vlivy patří, že posilují cévy, pozitivně se podílejí na vývoji svalstva a podporují dobré poslání střev.

Burské oříšky

Mají příznivý vliv na krevní oběh, nemoci srdce a napomáhají krvetvorbě. Přispívají k pozitivnímu působení na nervovou soustavu. Burské oříšky se vyznačují tím, že na ně nejednou bývá alergie. Přesto ochraňují před zubním kazem a jsou nápomocné při kožních problémech.

Para ořechy

Para oříšky se hlavně skládají z bílkovin, cukru, z vitamínu B skupiny a oleje.

Pistáciové ořechy

Tady taky je ve složení olej, cukr, bílkoviny. Za zveřejnění stojí vychválit fytosteroly obsažené v pistáciových oříškách, které zároveň účinkují jako prevence proti rakovině.

Kešu oříšky

Jsou zdrojem betakarotenu, zinku, stopových prvků. Mají kladný vliv na tvorbu spermatu a usnadňují množení buněk.

Mandle

V mandlích najdeme hořčík, železo, vápník, minerální látky. Jsou prevencí před srdečními chorobami.

Jedlé kaštany

Hlavně jsou bohaté na vitamíny B, E, C. Celkově mají snížený obsah tuků a také působí preventivně proti nemocem srdce a kladně ovlivňují nervy.

Pekanové ořechy

Jsou odrůdou vlašských ořechů a díky složení vitamínů a minerálních látek a fytochemikálií, zabraňují zrodu rakoviny.

Para ořechy

Skládají se z bílkovin, selenu, vitamínu E a hojně je zastoupen v těchto oříškách tuk. Selen a vitamín E je prevence srdečních chorob.

Ořechy seženete v jakékoliv podobě, solené, sladké, pražené, loupané, ve skořápce. Mleté nacházejí uplatnění při použití místo mouky. Hodí se konzumovat syrové, můžete je přidat do moučníků, salátů atd.

Měli byste vědět, že ořechy snadno napadají plísně, a ty vytvářejí potom jedovaté a karcinogenní látky. Hrozí nebezpečí v podobě aflatoxinů. Dokonce stále častěji se projevují alergie na ořechy, obzvlášť na burské oříšky. Také byste měli vědět, že dětem do čtyř let se nedávají oříšky, pouze mleté, poněvadž je mohou vdechnout a hrozí nebezpečí udušením.

Výborná zpráva je, pro milovníky ořechů, že využitelnost vápníku z ořechů je mnohokrát vyšší než například z mléka a mléčných výrobků.

Nejkvalitnější jsou ořechy v biokvalitě, kde pěstování se provádí bez chemických postřiků a hnojiv. Jsou přísně kontrolovány na přítomnost plísní. A nejzdravější ořechy, ovšem nepochybně budou, čerstvě vyloupnuté ze slupky.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3655
01-opava-jakartovice
P5303042
17-opava-jakartovice
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.