Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Obezita (1. část)

Obezita (1. část)

Z hubnout, to je jedno z největších přání a hlavní cíl většiny žen dnešního světa, ale nejenom žen. I muži touží po dokonalé postavě. Tento problém se však netýká jenom současnosti. Od doby, co svět je světem, byla přece štíhlost jakousi společnou touhou celého lidstva. Vzpomeňte si, jak ženy v minulosti lezly do korzetů a nechaly se všelijak stahovat šněrovačkami a pak kvůli tomu omdlévaly.

A to všechno jenom proto, aby na nich nebylo vidět, že mají nějaké to kilo navíc. Svět se postupem času změnil, ale starosti s postavou lidem zůstaly. Dnešní doba je bohužel taková, že málokdo z nás má zaměstnání, které by mu zajistilo dostatečné množství pohybu. Většina z nás celou pracovní dobu prosedí u počítače a po příchodu domů, mají lidé ještě tolik jiných povinnosti a jsou tak unaveni, že nemají čas ani se projít nebo si zasportovat, či zacvičit. Navíc je tady ještě stres. Nedostatek pohybu, stres, zkrátka nezdravý životní styl je příčinou toho, že jednoduše tloustneme. Tloušťka však není jenom nepříjemná věc, která snižuje naše sebevědomí a ztěžuje život. Může se jednat i o nemoc.

Už jste určitě poznali, že v tomto článku bude řeč o obezitě. Je to téma, se kterým se v současné době setkal snad každý. Obezitu všichni známe, všichni se jí bojíme, ale myslím, že o ní víme dost málo. Je načase s tím něco udělat a dozvědět se o ní víc. Tak pojďme na to! Obezita, kterou lze pojmenovat také výrazná nadváha, či otylost, je jednou z civilizačních chorob. Charakterizuje ji hlavně nahromadění tukových zásob v organismu. V podstatě jde o individuální poruchu řízení energetiky organismu. Tato porucha se poslední dobou rozšířila epidemicky a postihuje celé obyvatelstvo, všechny jeho skupiny. Věk daného člověka, či jeho sociální úroveň zde nehrají žádnou roli. Z toho vyplývá, že v dnešní době trpí obezitou i děti a to je, podle mého názoru, nejsmutnější.

Proč ale vlastně dochází k tomu, že člověk, jehož váha byla dřív normální, je najednou obézní? Důvodů, které by mohly posloužit jako odpověď na tuto otázku je pochopitelně víc a je těžké určit, který z nich nemoc zapříčinil v jednom konkrétním případě. Hmotnost těla významně ovlivní, když si organismus nastaví tzv. klidový mechanismus. Hovoříme o nastavení metabolismu na určitou klidovou energetickou hladinu výdeje. Riziko vzniku nadváhy přichází také tehdy, pokud je organismus nadměrně úsporný a z energie, kterou se zásobuje prostřednictvím potravy, málo čerpá. Nastavení bazálního metabolismu (stav, kdy zažívací soustava nepracuje) mohou ale také částečně zapříčinit genetika, pohlaví, věk, hormonální změny a jiné zkutečnosti, na které člověk nemá vliv a neovládá je vůlí. Diagnostikovat obezitu není nic složitého. Pomáhá v tom ukazatel BMI(body mass index). Ten se vypočítává podle příslušného vzorce.

Dalo by se říct, že o rizikových faktorech jsem se již tak trochu zmínila, ačkoliv v předchozím odstavci se jednalo spíše o příčiny vzniku obezity. Faktory, které představují riziko vzniku výrazné nadváhy není zrovna málo a jsou různé. Rozhodně k nim nepatří pouze dědičné faktory, jak se možná někteří lidé domnívají. I když samozřejmě existují osoby, jejichž biochemické procesy v organismu jsou narušeny. Takové narušení vzniklo narušením jediného genu. To je důvod, proč někdo může být obézní, i když má velice nízký přísun energie v potravě. Pravděpodobně pouze na 40 % absolutní váhy člověka mají vliv geny. Proto si ani ti, kteří jsou otylí od přírody nemusí zoufat. Musí se ale připravit na to, že pro ně bude těžší zhubnout než pro úplně zdravého jedince. Pokud dodáváme našemu tělu příliš mnoho potravy, na kterou není zvyklé, tělo si začne vytvářet zásoby a ukládat je na tzv. horší časy. Kdysi si přece lidé také dělaly zásoby, aby měli v zimě co jíst. Stejně se chová i náš organismus a při větším množství jídla se zásobí, aby měl z čeho čerpat v případě, že by nějakou dobu nic nedostával.

Pochopitelně nejrizikovější součástí potravy, co se obezity týče, jsou tuky. Množství energetických zásob, které bychom v nich našli je totiž víc než dvakrát větší než u bílkovin nebo cukrů. Není žádným tajemstvím, že současnému člověku většinou chybí pohyb. Sedavý způsob života je jednou z hlavních nevýhod, kterou s sebou přinesl rozvoj ekonomiky. Rozvoj strojní výroby, automobilek, a počítačů, to všechno je důvodem, proč je dnes pohybová aktivita lidí minimální. Hektická pracovní doba, domácí práce a především ten prokletý stres, kterého je tak těžké se zbavit, nás psychicky vyčerpávají natolik, že se nelze divit, když si někdo zapne televizi nebo se mrkne na internet, místo aby se po práci věnoval nějakému sportu. Jenže pak nastává situace, že příjem a výdej energie nejsou v rovnováze. Příjem je podstatně větší a to přispívá k obezitě. Svaly ochabují a podkožního tuku je čím dál víc. Takové pasivní trávení volného času může mít však i jiné zdraví škodlivé následky. Jedná se například o celkové snížení kondice a výkonu, zvýšenou únavu, bolesti zad a nesprávné držení těla, které se rovněž může vyskytnout. Hormonální vlivy mohou také ovlivnit vznik obezity. Ty má na svědomí snížená funkce štítné žlázy, či zvýšené vyplavování hormonů kůry nadledvinek. Další rizikový faktor představují určité skupiny léčiv, jež zvyšují chuť k jídlu. Patří mezi ně například antidepresiva, psychofarmaka a hormonální léčba nejrůznějšího druhu. Nelze vynechat ani faktory psychogenní. Takže již zmíněný stres, osamělost, frustraci a deprese.

Obézního člověka je snadné poznat na první pohled. Tím se obezita výrazně liší od ostatních nemocí. Člověk, který jí trpí, má zavalitou postavu a pohyb mu působí těžkosti. Jedná se o velice osobité příznaky. Při stanovení diagnózy je vhodné, kromě již zmíněného indexu BMI změřit také obvod pasu. Muži by měli redukovat svou hmotnost, pokud je obvod jejich pasu vyšší než 102 cm a ženy při obvodu nad 88 cm. Existuje tvrzení, že obezita je pouze kosmetickým problémem. To ale bohužel není tak docela pravda. Tato nemoc totiž s sebou nepřináší jenom změnu proporcí těla, ale také celou řadu dalších komplikací.

Samozřejmě, že si řekneme něco o léčbě obezity. O tom, jak této nemoci můžeme předcházet i jaké komplikace mohou i tohoto onemocnění nastat. Ale aby toho na Vás nebylo moc najednou, necháme to do druhé části článku, na příště.

Krystyna Kędziorová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

m-r-polsko2011-20
v-dolina2011-04
konf-bez-barier01
PA062161
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.