Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Třezalka tečkovaná nepatří zrovna mezi nejznámější bylinky

Třezalka tečkovaná nepatří zrovna mezi nejznámější bylinky

T řezalka tečkovaná je od počátku úzce spojena s křesťanstvím, její název se odvozuje od Jana Křtitele, kde krev sťatého mučedníka tekla na žluté květy třezalky. Totiž, když se květy rozemnou, uvolňuje se červená šťáva a ta se jeví jako krev.

V historii třezalka své místo nacházela při hojení popálenin a ischiasu. Pro zajímavost se dochovalo v nejstarším díle klášterního léčitelství, Loršském lékopisu, úplně odlišné stanovení způsobu léčení třezalkou a to, že je výborná proti melancholii. I v dnešní době je právě nejvíce využívaná a doporučována proti trudomyslnosti.

Na přelomu středověku a novověku byla třezalka hojně používaná jako rekvizita exorcistů k vyhánění ďábla. Nejspíš spojitost byla v lidové víře, kde za chmurnými myšlenkami a ztrápenou náladou spatřovali ďábla a zlé duchy.

Do pozdního středověku si této rostliny vážili zejména jako efektivní bylinu proti revmatismu, dně, menstruačním potížím a k ošetřování ran.

Najdeme ji na slunných stráních, hlavně na suchých půdách, na náspech, okrajích cest, na suchých trávnicích u silnic.

Pro léčení se nejvíce využívají nadzemní části třezalky, jež se trhají v době plného květu (bez plodů) pouze květy. Třezalka se skládá z červeného barviva, ze silice, z hořčiny, z flavonoidů, z hypericinů. I přesto, že se třezalka řadí k léčivým bylinám a byla vědecky usilovně prozkoumávána, dodnes její přesné mechanismy účinků jsou nejasné. Například,„hypericin“ zklidňuje podrážděné nervy. Dohromady složení v třezalce zapříčiňuje omezení v přibývání hladiny kortizolu při stresu a má vliv na vylučování melatoninu (při trvající zvýšené produkci melatoninu mohou vznikat deprese).

Červený třezalkový olej má vynikající protizánětlivé účinky a třezalka nachází své uplatnění i v kosmetice.

Vnitřně se užívá při depresivních sklonech, stavech neklidu, úzkosti, paniky, psychickém napětí. Slouží i k posílení trávení a při zažívacích potížích, dokonce tiší žaludeční neurózu.

Třezalkový olej nanášíme na popáleniny prvního stupně, na svalové bolesti, ale i na doléčení ostrých a tupých zranění.

Mast z třezalkového květu zmírňuje podráždění kůže, hemeroidy a zároveň urychluje hojivé procesy. Drobná popálení a opaření se výborně uzdravují potíráním třezalkovou tinkturou.

Třezalku dostanete koupit ve formě čaje, tobolek, draže, kapek a šťávy, třezalkový extrakt samotný nebo v kombinaci s jinými látkami.

Neměli byste používat tuto bylinku ve spojení s léky snižujícími srážlivost krve, předepisovanými při těžkých endogenních depresích.

Také počítejte s tím, že alkaloid „hypericin“ v třezalce vyvolává po požití + slunečním ozáření u světlých typů lidí kožní přecitlivělost na UV záření. Proto se doporučuje během léčení třezalkou nechodit na sluníčko.

Z dlouholetých výzkumů vyplynulo, že vysoké dávkování třezalkových extraktů může ovlivňovat hladinu účinné látky různých léků. Proto je bezpodmínečně nutná konzultace s lékařem.

Karin Šimovcová


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

rakousko2011-02
v-dolina2011-20
v-dolina2011-12
34_zahajeni_2609-175...
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.