Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality Život vozíčkáře v Třinci

Život vozíčkáře v Třinci

ivot vozíčkáře v Třinci není jednoduchý. V následujícím článku se na to podíváme zblízka. Nejprve o bydlení. Třinec není extra moderní město, stáří paneláků je 40 a více let, spousta z nich má schody vedoucí jedinou přístupovou cestou ke vchodu nebo často též uvnitř vchodu. Což je pro vozíčkáře, chtějícího býti samostatným nepřekonatelná překážka. Třinec má rovněž spoustu domů z dob první republiky, které nemají výtahy.

Uvnitř bytů je to malé. Byty 2+1 v panelácích mají rozlohu kolem 40-60m2, navíc zárubně jsou úzké – jeden příklad za všechny: náš byt má rozlohu 45m2, dveře do kuchyně šířku 80cm a na záchod a do koupelny se nedostanu vůbec, jelikož tam je šířka pouhých 60cm. Jistě, řeknete si, že byt lze rekonstruovat na potřeby vozíčkáře. Jenže pokud nemáte poněkud známé příjmení Typu Moder či Bakala, z finančního hlediska a samotného invalidního důchodu se vám bude tato rekonstrukce realizovat těžko.

V současné době je ve vlastnictví města Třince 16 bezbariérových bytů, které jsou obsazené. Čekací doba na bariérový byt je v Třinci zpravidla 5-7 let, u bezbariérových si to netroufám odhadnout.

Doprava:

Třinec má docela slušnou síť MHD. Autobusové zastávky jsou až na 2 hlavní uzly-autobusové a vlakové nádraží, nově rekonstruované, takže nastupování do bezbariérových autobusů je docela hračka.

Bezbariérové autobusy jsou v jízdním řádu MHD Třinec docela přehledně označeny, navíc aplikace IDOS na internetu nebo v mobilním telefonu tyto autobusy rovněž vyznačuje. Problémem ale je, že odbor dopravy města Třinec chtěl mít v letošním jízdním řádu co nejvíce bezbariérových autobusů, takže autobusy ve flotile firmy Veolia Transport Morava, a. s., jsou plně vytížené, mají pouze 1 náhradní bezbariérový autobus, takže se mi již párkrát stalo, že místo bezbariérového autobusu přijel bariérový.

Nákupy, společenské akce:

Tady záleží vše na přístupnosti místa, kam se chce vozíčkář dostat. Kulturní dům byl postaven v letech 1966-1970 a je plně bariérový. Moderní společenské podniky jako bar Čárky, Vidle´s Pub nebo Pračka mají bezbariérový přístup, ale už ne bezbariérové WC.

Nakupování je naštěstí jednoduché, většina obchodů má bezbariérový přístup.

Kuba Molin


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

img_3771
02-opava-jakartovice
IMG_1016
m-r-polsko2011-15
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.