Cvičení s Jaroslavem Wojnarem Zooterapie Euroklíč
Rubriky Články/Aktuality O kouření

O kouření

K ouření je naučené chování, které si kuřák pravidelně opakuje několikrát denně po určitou dobu (měsíce, roky). Začíná tím závislost psychosociální a po určité době se přidává závislost fyzická. Psychosociální závislost na tabáku nesouvisí s chemickým složením cigaret, je to potřeba v určité situaci nebo společnosti mít v ruce cigaretu, manipulovat s ní, pozorovat ladně se linoucí kouř. Je to závislost na cigaretě jako takové.

Fyzická závislost na nikotinu se objeví u většiny kuřáků, snadnost jejího vzniku je dána stavbou receptoru v mozku, je asi 50% dědičná. Kouření je vdechování tabákového kouře, při kterém se dostává do organismu více než 2000 různých chemických látek, schopných dalších reakcí, které mají mnohdy nežádoucí účinky na lidský organismus. Kuřáctví je nemoc a má svou diagnózu  F17.

NIKOTIN

Nikotin je klasická droga podobná heroinu, amfetaminu či jiným drogám. Proto je obtížné se jí zbavit. Je to rostlinný alkaloid z listů tabáku, jedna z nejnávykovějších a nejpoužívanějších drog. Je hlavní příčinou kuřácké závislosti. Velmi rychle vstupuje do krevního oběhu a dostává se k nervovým buňkám mozkové tkáně. Má schopnost uvolňovat dopamin a tím navozovat příjemné pocity. U kuřáků zlepšuje soustředění a paměť, a to díky aktivaci acetylcholinové kaskády. Způsobuje stažení cév, zrychlený dech a vzestup krevního tlaku. Z jedné cigarety se při kouření uvolní 1-3mg nikotinu. Cesta nikotinu z plic do mozku trvá asi 7,5 sekundy.

Dále vdechujeme kouřením:

  • DEHET
    Je hnědá, páchnoucí tekutina, která je kondenzátem z tabákového kouře. Obsahuje látky způsobující rakovinné bujení. Všechny cigarety produkují dehet. Je to rakovinotvorná látka a je nositelkou chuti a vůně.
  • OXID UHELNATÝ
    Je hlavním jedem v cigaretovém kouři. Vzniká důsledkem spalování, které probíhá během kouření. Váže se na hemoglobin daleko rychleji než kyslík, což má za následek, že krev přenáší méně kyslíku.

Pasivní kouření – vdechování kouře z cigaret či jiných tabákových výrobků jinak než jejich kouřením. Je to směs kouře, který do ovzduší vydechne kuřák a kouře z hořícího konce cigarety, doutníku nebo dýmky. Je stejně škodlivé jako aktivní kouření.

Ač nekuřák, toto téma mě velice zaujalo a držím palce všem, co mají odvahu a chuť přestat kouřit. Všem takovým poskytuji kontakt na odborné pracoviště, kde všem pomůžou přestat kouřit, jen je důležité, abyste chtěli.

Plicní oddělení
nemocnice ve Frýdku-Místku
MUDr. Gabriel Paljus
tel. 558 415 501

Iva Honíšková


 
„Jsme obyčejní lidé jako vy, jen máme hendikep, se kterým náš život navenek vypadá odlišně, pro vás zdravé nezvykle. Pro kompenzaci máme různé pomůcky, ale v jádru se náš život od vašeho neliší. Radujeme se, sportujeme, bavíme se. Umíme i pracovat, i když si někteří zaměstnavatelé myslí, že s hendikepem jsme použitelní jen na ‚lepení obálek‘. Opravdu nemáme rádi, když nás druzí považují za chudáčky a litují nás.“

Náhodné obrázky z naší Galerie

36_zahajeni_2609-182...
septik2
rakousko2011-08
06
Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním těchto stránek souhlasíte s jejich použitím.
Více informací o používání cookies se dozvíte v tomto článku.